За първи регистриран случай на морбили у нас съобщи в петък Националният център по заразни и паразитни болести.

Става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, но с недостатъчен имунен отговор. В момента то е в добро състояние. Това съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA, като даде и подробности.

„Не съм 100% сигурен дали говорим конкретно за тази болест. Доста са противоречиви изследванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички мерки. Следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни. Ако дотогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни лица на детето. То не е пътувало в чужбина, било е в известен ски курорт, където има доста чужденци”, поясни Кунчев.

Той коментира още и случаите на коклюш у нас. От началото на годината те са 70, отбеляза доц. Кунчев. И предупреди, че заболяването засяга най-вече при неимунизираните хора и тези, които отдавна са получили ваксина.

Държавният здравен инспектор даде насоки и как да се предпазим от ухапване от кърлежи.

„В голяма част от градове общините вече направиха обработки на тревните площи. Много е важно редовното косене на трева. Не всяка ухапване значи, че непременно ще се заразим с лаймска болест. От началото на годинат имаме 10 случая на зараза. Трябва да бъдем много внимателни, когато почистваме домашните любимци и сме били сред природата. Когато се приберем е добре да огледаме тялото си, тъй като в повечето случаи в началото кърлежът се вижда добре, не е дълбоко впит и се сваля лесно. Колкото по-дълго престои в кожата, толкова повече се увеличава повече шансът да се заразим”, поясни Ангел Кунчев.

По думите му, ако го видим в началото, можем и сами да отстраним паразита.

„Зависи колко е впит. Понякога до 1-2 часа може да го свалим без особени усилия. Ако се намираме сред природата, трябва с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи движения да го извадим цял”, коментира доцентът.

Източник и кадър Vesti.bg