Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. По този повод NOVA представя Самуил Николов - 19-годишният българин, за когото миналата година се набираха средства, за да учи в американски авиационен университет към НАСА. Една от мечтите му е някой ден да прослави България с нови постижения в космонавтиката.

Самуил от дете мечтае да изстреля ракета в открития Космос от територията на нашата страна. Първата крачка към тази цел вече е направена. В момента младежът учи в Американския авиационен университет "Ембри-Ридъл" към НАСА, където вече отбелязва своите първи постижения.

"Имаме експериментална лаборатория по космически двигатели, в която влязох още първата седмица, тъй като имаха нужда от софтуерен инженер за техния интерфейс - за запалване на двигателя. Аз веднага се захванах с това и само за три седмици, от нулата, създадох интерфейс, който успяхме да тестваме три месеца по-късно. На 6 октомври отидохме на едно летище в Джаксънвил, където успешно тествахме най-мощния хибриден двигател, построен от студенти", разказва Самуил.

Сега му предстои да тества още един от ракетните двигатели, като самият той ще бъде в ролята на наземен контрол.

"Ще изживея за първи път детската си мечта", споделя Самуил.

19-годишният мъж е родом от Велико Търново, където завършва Природо-математическата гимназия. Освен влечението към Космоса, той е и запален спортист. Осем пъти е бил държавен шампион за юноши по плуване и три път бронзов медалист от квалификациите за Олимпийските игри в Токио. И това не е всичко.

"Занимавам се и с музика, макар че от пандемията насам съм записвал само солови изпълнения. Но през 2019 г. и 2020 г. станах златен медалист от конкурса на Филип Кутев в Котел. Имам два златни медала", посочва още студентът.

Въпреки това, влечението към Космоса и детската мечта надделяват. Пътят към нея започва, още когато е на 10 години и е избран да замине на научно-образователен космически лагер в базата на НАСА в Измир.

"Аз знаех къде искам да отида и как да го постигна и стъпка по стъпка правех неща, които да ме докарат до тази цел. Просто трябва постоянство", убеден е Самуил.

В момента той на 4-месечен стаж в НАСА, където е назначен за главен учен. Това се случва паралелно с обучението му в университета, в който е приет с най-високата стипендия, отпускана на чужденци.

"Целта ми през следващите няколко семестъра е да се докосна до реалната индустрия, вместо да остана само в лабораторията, тъй като все пак тя е под името на университета и се чувствам затворен по някакъв начин", допълва той.

Източник и кадър NOVA