Вътрешният министър Калин Стоянов заяви пред журналисти, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков го е запознал с обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

"Познавам ги от министерството, Бойко Рашков запозна абсолютно всички в МВР с тях. Как и по какъв повод - те бяха доста често в министерството, предимно Стефан."

Стоянов каза, че има информация за "вечеринки", в дома на Бойко Рашков, на които вероятно са присъствали и обвиняемите.

"На които вечеринки са се разпределили задачите на всеки от присъстващите кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър на вътрешните работи. Впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започнало и кадруването - кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър и т.н.

Стоянов потвърди и че е бил разпитван в прокуратурата, но не във връзка с Живко Коцев и скандала в "Митници", а относно назначения в ОДМВР-Хасково. Обясни, че лица, сред които и бившият финансов министър Асен Василев, са му оказвали натиск да назначи определен човек начело на полицията в града.

"Няма как да ме принуди както той, така и всички, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат. Асен Василев също не успя. Имаше виждания за един човек, за когото каза, че мога да разчитам на него, но това не се случи. Единственото му искане, за което впоследствие разбрах, че той е твърдял, че е искал едно нещо от мен и аз не съм го свършил.

Стоянов разказа, че ден преди Живко Коцев да подаде оставка, е поискал да излезе в отхуск за три дни.

"На трети април, мисля сряда, сутринта около 8.30 - 9.00 бившият главен секретар Живко Коцев дойде при мен и каца, че трябва да отиде в Антикорупционната комисия. Малко по-късно разбрах, че той вече е в СГП при което поисках да се свържа с него. Така и стана, при което той ми каза, ме иска да си пусне три дни платен отпуск - сряда, четвъртък и петък".

източник и кадър БНТ