Народното събрание ще заседава извънредно на 9 април. Заседанието ще започне в 09.00 ч. В дневния ред е включена една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента на Република България.

Текат и последните часове за реформи в служебния кабинет, след като президентът даде срок на Димитър Главчев до края на днешния ден за промени по състава на правителството. На този етап не е ясно, дали Главчев ще замени някой от предложените кандидати. Това обаче е малко вероятно, тъй като самият Главчев обяви след края на срещата при държавния глава, че не е склонен да отстъпи от предложенията си.

Част от номинациите предизвикаха недоволството на "Продължаваме промяната - Демократична България". Като името на Калин Стоянов отново за вътрешен министър, на Мария Павлова - заместник на главния прокурор като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление.

На теория има възможност за промени в състава на кабинета докато президентът не издаде указа за назначаването на служебното правителство. Но на практика не би следвало това да се случи само заради настояването на ПП-ДБ за фигурата на Калин Стоянов. Самият Главчев призна, че това му е било най-трудното решение, а и полицейският синдикат твърдо застана зад Калин Стоянов.

В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на проектокабинет на среща с всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, които отказаха да присъстват. Някои от номинациите за министри предизвикаха негодуванието на ПП-ДБ – тази на Калин Стоянов за вътрешен, на Мария Павлова като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление.

Димитър Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. През 2017 г. Главчев подаде оставка като председател на парламента. През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата, с мандат 7 години.

Източник и кадър NOVA