До края на април 2024 г. можете да комбинирате посещението си в „ЛИНА” с безплатни изследвания на кръвна захар и пикочна киселина. Анализите се извършват в самостоятелните филиали на лабораторията в страната по желание на пациента, като за тях има единствено такса венепункция от 2 лв.

Целта на тази скринингова кампания е да насърчи както младите, така и по-възрастните от нас да обръщат по-голямо внимание на здравето си. Именно затова безплатните анализи са достъпни за всички, като няма ограничение в броя на извършването им. Това означава, че могат да бъдат направени при всяко посещение в лабораторията.

Защо периодичното изследване на кръвна захар и пикочна киселина е важно?

Високите нива на кръвна захар могат да са сигнал за диабет, а високите нива на пикочна киселина за подагра. Редовното им измерване може да помогне за ранното откриване и диагностициране на тези заболявания или за по-добрия им контрол при вече провеждащо се лечение.

Важно е да се знае, че повишените стойности на кръвна захар могат да окажат негативно въздействие и върху функцията на сърцето, бъбреците и нервната система, водейки до съпътстващи заболявания. Според специалистите съществува връзка между захарния диабет и подаграта. Повишени нива на пикочна киселина могат да влошат инсулиновата резистентност, което е предпоставка за развитие на диабет. И обратно - хора, страдащи най-често от захарен диабет тип II, са по-склонни към развитие на подагра.

Изследванията се извършват сутрин на гладно

Важно условие за точни резултати е изследванията да се извършват сутрин на гладно след 12-часова хранителна пауза. За тях можете да посетите всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Плевен, Сливен и Ямбол. Направление от лекар Не е необходимо.