„Аутизмът за някои е заболяване, но за мен е особено състояние, при което има различна степен на нарушение в комуникацията с околния свят. Ние трябва да правим всичко възможно за социализиране на тези деца и в помощ на техните родители”. С тези думи проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров”, откри лекцията „Влияние на хипербарната оксигенация върху аутизма”. Тя се състоя снощи в аулата на Медицинския факултет по случай 2 април - Световен ден на информираността за аутизма. Нейни организатори са Асоциация на студентите медици България – Бургас (АСМБ) и Комитетът по човешки права и мир към асоциацията. За свой лектор те избраха ректора проф. Бозов, който е светило в лечението на различни заболявания в барокамера.


„От 10 години работим с този метод, който представих пред аудиторията - хипербарна оксигенация. При около 85% от децата, които пребивават в барокамера и провеждат лечение с кислород под налягане, има много добри резултати. Разбира се трябва да се започне рано, максимум до 7-та година. По време на лечението обикновено се правят около 20 процедури през няколко месеца, като една продължава около час”, обясни проф. Бозов.

Събитието уважиха Михаил Ненов, заместник-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас, проф. д-р Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, преподаватели, медици, студенти и родители на деца с аутизъм.






„Целта на днешното събитие е да информираме бъдещите лекари за това как могат да бъдат полезни на тези пациенти, как да общуват с тях и техните родители. И едновременно с това да повишим здравната култура на обществото. Идеята за лекцията е на Марина Петков, студент по медицина в нашия факултет и национален отговорник на АСМБ”, заяви един от организаторите – Екатерина Лалева. Тя е пети курс студент по медицина. Екатерина сподели, че за нея комуникацията с хората с аутизъм е много различна и е интересно как тези деца възприемат света – по един много цветен начин. Всъщност аутистичният спектър е голям. Може би малко хора знаят, че това състояние има различни разновидности, една от които е Синдромът на Аспергер. Диагностицираните с него често имат IQ над 130. Аутисти са били Моцарт, Айнщайн и много от известните хора в света. В днешно време обаче диагнозата аутизъм е предизвикателство за родителите. Затова темата трябва да бъде популяризирана.





На лекцията на проф. Бозов присъстваха и майки на деца с аутизъм. В името на сина си една от тях решава да следва медицина. Това е бургазлийката Цветелина Ненкова, която се подготвя за лекар в Лондон. Тя и семейството й живеят в чужбина, но в родния град ги връща лечението с барокамера.

„Реших да следвам медицина, след като се сблъсках с диагнозата на моя син. Неговите проблеми се проявиха на две години. И ние започнахме да задаваме въпроси – защо се случва това, защо е толкова често срещано в наши дни, каква е причината и най-важният въпрос – какво да направим за децата, за да помогнем навреме? Търсихме отговорите в мног страни. Правили сме консултация със специалисти в Английския център за аутизъм, посещавали сме лекари в Александрия в Египет, както и в Неапол, Италия. Провеждали сме много процедури – със стволови клетки в Гуадалахара, Мексико, ходили сме в един от най-популярните центрове в Киев, Украйна. На последното място ни препоръчаха барокамера като метод за лечение. Правили сме наистина всичко – диети, терапии. И в един момент чухме за барокамерата в нашия роден град Бургас. Миналото лято направихме 36 процедури. Честно казвам, че видяхме най-голям ефект от барокамерата”, категорична е Цветелина Николова.

Тя сподели, че след процедурите детето й е започнало да се храни само и да си играе с играчки.

„Искам да кажа на всички родители, които вървят по моя път, че има какво да се направи. Докато търсихме лечение, понякога сме чували, че няма какво да се направи. Не знаете какво е чувството, когато някой каже това за детето ти. Аз искам да кажа, че има какво да се направи! Според мен това е бъдещото не само за деца с аутизъм, а и за много други медицински проблеми”, добави емоционално Цветелина Николова.

Презентацията на проф. Бозов не само разшири информираността на бъдещите лекари, но и даде надежда на всички родители на деца с аутизъм. В знак на благодарност студентите от Комитета по човешки права и мир към АСМБ връчиха специален плакет на проф. Бозов.