На база проведено национално съвещание с ръководния състав на МВР със заповед на Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Емил Павлов контролът по отношение провеждането на инструктажите на екипите, застъпващи в наряд, вече е засилен, като се акцентира върху постоянното използване от страна на полицейските служители по време на работа на т.нар. „боди камери“.

„Целта на използваните камери е, както за лична безопасност на служителите на реда при осъществяване на функционалните им задължения, така и за даване на възможност за контрол над полицейските действия при осъществяване правомощията на служителите от страна на ръководния състав”, заявяват от ОДМВР Бургас.

Оттам информират гражданите, че взаимоотношенията им с полицейския състав, пряко ангажиран с охраната на обществения ред, ще бъдат документирани, чрез използваните „боди камери“. Записващото устройство се поставя на един от двамата полицаи във всеки патрул, като се включва при получаването на сигнал и то след пристигането на екипа на конкретното място. Във всеки един момент действията на полицейските служители могат да се наблюдават онлайн, като това се извършва в оперативно-дежурния център на Бургаската полицейска дирекция.