Да почувствате вълшебството на занаятите; да се върнете в детството със забравените детски игри; да послушате хубава народна музика и да погледате красивите български носии; да покажете на децата си какво значат думички като стан, шевица и чан; заедно, малки и големи, да се докоснете до естествени материали и да сътворите красиви неща от глина, дърво, листа, кожа или мидички, а защо не и да опитате да посвирите на цигулка…

Всичко това може да направите напълно безплатно в Поморие от 29 септември до 1 октомври. „Входната такса“ е усмивка и добро настроение. За първи път в града ще се проведе подобен „Международен фолклорен фестивал“, чиято основна цел е да създаде автентична обстановка, която да предразположи публика и участници да се потопят в магията на българския фолклор, завръщайки се към своите корена.

Малки и големи са добре дошли на центъра в Поморие! Нека заедно си припомним, че нашето наследство е и нашето бъдеще!

Пълната програма, както и карта на шатрите с различните занимания, може да видите по-долу или на сайта на фестивала: https://www.folklorenfest.bg/

Петък /29.09.2023 г./

10.00 часа – Откриване на Пазар на занаятите и изкуствата „Дюкянът“ с майстори по дърворезба, ножарство, грънчарство, юверили, килимари и месари; Откриване на етнографска зона с изложба на обредни питки, видове народни инструменти, чанове;

18.30 часа – Дефиле на участниците по главната пешеходна улица на града и общо дълго хоро;

19.00 часа – Официално откриване на Фестивала на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ пред НЧ „Просвета 1888″;

20.00 часа – Разучаване на фестивално хоро, ръководено от Марио Егов – гл. художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас; всенародно веселие “С ХОРО ОТ КРАЙ ДО КРАЙ“ с оркестър „Комити“ и странджанската певица Александра Димитрова – Сашка.

Събота /30.09.2023 г. /

10.00 часа – ”Моето наследство е моето бъдеще” – фолклорен концерт с участието на детски фолклорни състави от Поморие, Бургас и Айтос;

11.00 -13.00 часа – Отваря врати училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Майстор Бистра Стоянова – уроци по бродиране на шевици „Магията на българската шевица“

– Майстор Мирослав Ников /кожар/ – работилница за направа на мини кукерски маски от кожа

11.30 часа – „Игрите на баба и дядо, мама и татко“ – автор и разработка: д-р Пламена Кирова, РИМ Бургас („Кральо-Портальо“, „Дърпане на въже“, „Асоциация“ – описание по-долу);

13.30 – 15.30 часа – училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Яна Янакиева – Уроци по грънчарство „Да усетим магията на грънчарското колело“

– Мариана Иванова – Уроци по шумкарство „Да направим кукли от царевична шума“

15.30 – 17.30 часа – училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Мария Кирякова – Уроци по плетене на една и две куки

– Мариета Петрова /майстор килимар/ – уроци по плетене на колани на стан

– Жельо Стоянов – Уроци по цигулка

17.30 часа – Кукерландия със СНЦ „Каменовски традиции“ – демонстрации на български обичаи и ритуали;

18.00 часа – “КРАСОТА, МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ”: концерт на ТА „Здравец“ – гр. Камено и ПФТА към Читалище „Просвета- 1927“ – гр. Камено.

Неделя /01.10.2023 г./

11.30 часа – 13.30 часа – Училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Владимир Петров /майстор дърворезбар/ – Уроци по дърворезба

– Андон Орлов /майстор-грънчарство / – Уроци по керамика

13.30 часа – 15.30 часа – Училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Светослав Мицев – уроци по рисуване на тема „Моята любима китара“

– Ателие „Картините на Ема“ – уроци по направа на картини с миди и камъчета

Във връзка с безпроблемното провеждане на мероприятието пл. „Св.св. Кирил и Методий“ ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства.

_____________________________________________________________________________________________

„Игрите на баба и дядо, мама и татко“, автор и разработка: д-р Пламена Кирова, РИМ Бургас (събота – 30.09.2023 г. от 11.30 часа)

Игрите са със състезателен характер и в отбори

Първата игра е „Кральо-Портальо“ – цел: да се съставят отборите от един капитан и по пет играчи, общо отбор от шест деца.

Описание на играта: Две деца се хващат за ръцете, като едното е в ролята на крал, а другото – в ролята на кралица. Останалите деца се хващат на влакче и казват: „Кральо-поратальо, отвори порти, че ти носим дарове“. Децата вдигат ръце, за да направят тунел и както минават децата, те си пускат ръцете. Детето, което остане вътре, го питат: „За краля или за кралицата са даровете?“ В зависимост от отговора – крал или кралица – детето отива в съответния отбор. И така докато се изберат отборите.

Втората игра е „Дърпане на въже“ – цел: да се определи кой отбор ще започне пръв.

Описание на играта: На вече избраните отбори се дава въже и те трябва да го дърпат, като целта е да се издърпат всички деца от противниковия отбор. Тези, които успеят, първи започват играта.

Третата игра е „Асоциация“

Описание: За всеки отбор се приготвят по шест листа, на които има изписана дума. Едно от децата изтегля листче и без да гледа какво е написано се обръща към съотборниците си. Те с по една дума трябва да обяснят какво е написано на листа, така че детето да познае. За целта всеки един от съотборниците има право на една дума. Ако детето успее или не, идва следващ играч, който тегли ново листче, и така докато се изредят всички деца в отбора. Ако дете каже направо думата, вместо да я обясни, за да бъде отгатнат, то отговорът не се зачита като точка и идва следващият играч, който тегли лист с дума за обясняване. Печели отборът с най-много познати думи. Ако отборите познаят всички думи, тогава водещият задава гатанка на капитаните и който познае пръв, то неговият отбор е победител.

Награди ще има за всички! Очакваме ви!

Събитието се осъществява по проект „Местни инициативи за европейска идентичност“ по процедура за подбор на проектни предложения № BGRDNP001-19.607 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подбор на проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 «Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ» от мярка 19 «Водено от общностите местно развитие» на ПРСР за периода 2014-2020 г.