Стартъп компанията Neuralink на Илон Мъск започва да набира доброволци за тестове на импланти, с които мозъкът да бъде свързан с компютър. Милиардерът иска да тества технологията върху хора с парализа.

Смята се, че имплантираният чип BCI ще помогне на хора с увреждания да управляват компютър с помощта на мислите си. Конкурентни компании вече са имплантирали BCI устройства в хора.


Neuralink спечели одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора през май, което е критичен крайъгълен камък. Одобрението на FDA представлява "важна първа стъпка, която един ден ще позволи на технологията да помогне на много хора", каза тогава компанията.


Neuralink е получила одобрение за имплантирането на десет чипа, казват бивши и настоящи служители пред агенция "Ройтерс".


В началото на шестгодишното проучване робот ще бъде използван за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира моториката. Те позволяват на експерименталния имплант N1 на Neuralink - захранван от батерия, която може да се зарежда безжично - да записва и предава мозъчни сигнали безжично към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.


Компанията казва, че хората могат да се класират за изпитването, ако имат квадриплегия поради нараняване или амиотрофична латерална склероза (ALS) - заболяване, при което нервните клетки в гръбначния мозък и мозъка се дегенерират.