Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и предшественикът му от служебното правителство Иван Демерджиев влязоха в задочен сблъсък с изкзвания пред журналисти днес в Бургас. Двамата присъстваха на официалното откриване на паметника на двамата бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, които загинаха точно преди една година, когато служебния им автомобил бе пометен от връхлитащ в града автобус с мигранти. Според Калин Стоянов, ако е нямало пропуски, днес е нямало да се открива паметник, както и че миналата година е била най-черна за МВР от 20 години насам. А според Иван Демерджиев единственият смисъл от смъртта на полицаите е, че те са станали символ на улисията на държавата ни да пази границата.

„Нека най-напред да започнем с това, че днес отдаваме почит на двама доблестни служители на МВР, които загубиха живота си, докато изпълняват служебните си задължения. За съжаление 2022 година е най-трагичната и мрачна година в историята на МВР за последните повече от 20 години. През изминалия период от време, а именно една година, животът си загубиха петима служители на министерството, докато изпълняват служебните си задължения. Надявам се, това ще е първата и последна толкова мрачна за МВР година. Грешки има и то от много хора. Неправилна координация, комуникация, организация на дейността на всички ангажирани структури в борбата с този вид престъпност, а именно – нелегалната миграция.

Ситуацията с нелегалната миграция е изключително динамична, само за последното денонощие имаме недопуснати около 800 незаконни опита за преминаване на българската граница. Успоредно с това – във вътрешността на страната са задържани 80 нелегално преминали мигранти. Ситуацията е сложна, правим абсолютно всичко. Има командировани служители от областните дирекции във вътрешността на страната, които оказват съдействие на колегите. Същото съдействие оказват и служители от Министерството на отбраната.

Промяна опитвам да направя. Изпълняващите длъжността министри преди мен, също е следвало да направят нещо, за да променят това положение. В момента аз се опитвам да осигуря максимален брой физическа сила, която да бъде на предна линия и освен това да осигурим високопроходими автомобили, с които да се постараем да опазим нашата граница. Това, което зависи от нас – ние го правим. Стартирали сме и множество проекти, с които правим опит да закупим високопроходима техника, както и специална техника за охрана на нашата граница.“, каза Калин Стоянов.

На въпрос за искането му за смяната на главния секретар на МВР той каза, че все още нямаме официален отговор от страна на президента. „Но от позицията, която вчера е излязла от президентството, оставам с убеждението, че той ще вземе своето решение, без изобщо да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивирането искане до него. Става въпрос за случаи , при които според мен, има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резлутат на което е нарушена координацията на всички служби. Това са пропуски, които може би, ако не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук. Други конкретни мотиви – ако не бяха допуснати съществени пропуски, може би днес убиецът на Митко от Цалапица, щеше да бъде там, където му е мястото – в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. И може би, ако не бяха допуснати тези пропуски, днес между нас щеше да бъде жив психологът от София, който беше убит.

Нищо поличитеско няма в това. С мотивирания доклад до президента, аз изпълнявам едно свое правомощие, а именно да мотивирам искане за отстраняване на главния секретар.“, заяви Калин Стоянов.

Само на метри от него бе и Иван Демерджиев. Пред журналисти той каза, че смъртта на двамата полицаи не трябва се използва за политически цели.

„Тези достойни български полицаи всъщност отдадоха живота си за една кауза, която тогава изпълнявахме – да се пази границата на България и на ЕС. Всъщност те станаха символ на усилията на България да пази тази граница. Държавата е длъжна не само да постави тази паметна плоча, но и да продължи тези усилия, за да има смисъл жертвата, която те дадоха. За съжаление аз не виждам тези усилия да се продължават със същия интензитет.

Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се ползва за политически цели. Аз дори не бях поканен да дойда днес тук. Дойдох сам, за да почетта паметта им, не да правя политически изказвания. Но, за съжаление, тяхната смърт се ползва, за да се реализира сценария от онзи запис, който изтече в публичното пространство. Тяхната смърт се ползва, за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР. Те не умряха за това. Те умряха, за да защитт държавата и държавността, която се разгражда.

Изпълних ангажиментите, най-важните от тях – първо, хората, които бяха отговорни за това, което се случи, напуснаха системата сами, осъзнавайки какъв ще бъде резлутатът от проверките. Второ – България положи изключителни усилия смъртта на тези двама полицаи да не бъде безсмислена. Те снаха символ. В цяла Европа колегите ми знаят, че българските полицаи се жертват, за да пазят границите на Европа. Тези усилия доведоха до там, че Европа гледаше на нас като на един надежден съюзник. Това беше единственият смисъл за тяхната саможертва.“, заяви Иван Демерджиев.