Паметникът на двамата бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев беше официално открит днес край кръговото кръстовище „Трапезица“ в морския град, където точно преди една година те загинаха, изпълнявайки своя служебен дълг. Тяхната кола беше пометена от връхлитащ в града автобус с мигранти.

Днес на церемонията по откриването на паметника присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, кметът Димитър Николов, областният управител Пламен Янев, бившият министър от служебното правителство Иван Демерджиев, техни колеги, близки, роднини, приятели, граждани.

„Уважаеми близки на загиналите наши доблестни полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев – мъже на честта, на волята и на силата. Точно преди една година тук, на това място, те стриктно изпълнявайки своите служебни задължения, с цената на живота си, направиха така, че град Бургас да си отдъхне и да спи спокойно, пазейки своите съграждани. Първо искам още веднъжда изкажа своите съболезнования на близките, знаем колко е непрежалима е тяхната кончина, колко трудно се приема това, че те не са сред нас, но е важно да помним тях двамата с добро, с мил спомен затова, че те са били част от нас, част от полицията на Бургас. Аз съм убеден, че в Бургас работят изключително доблестни жени и мъже – бургаски полицаи, които съзнавайки риска за своя живот, но носейки висока отговорност пред гражданите, съвестно си изпълняват своите професионални задължения. Затова, г-н министър, аз се гордея, че в град Бургас работят такива служители, които въпреки че с цената на своя живот, за честта на пагона, пазят нашия живот. Вечна памет на нашите съжрадани и нека всеки, който минава покрай този паметник, да свежда чело, спомняйки си за тях с добро, знаейки, че те не загинаха по естествен начин, а загинаха, пазейки нашата държава.“, каза кметът Димитър Николов.

„На днешния ден преди точно една година, нашите колеги – командирът на отделение Атанас Градев и Йордан Илиев – старши полицай в Първо РУ на МВР в Бургас, загубиха живота си по време на изпълнение на служебните си задължения. Те изпълниха с чест дадената клетва като български полицаи – да служат на страната ни. Двама достойни мъже, които с цената на живота си предотвратиха още по-голяма трагедия, като не позволиха да пострадат множество граждани и гости на Бургас. Издигането на този паметник е скромен жест на благодарност и уважение към нашите колеги. Паметникът ще остане завинаги израз на нашата почит, място, където можем да сведем глава с благодарност, знак, че няма да забравим случилата се трагедия. Благодаря на всички, които помогнаха да се осъществи идеята за поставянето на този паметник. Благодаря на колегите, гражданите и неправителствените организации, които събраха средства за издигането му. Благодаря на представителите на Община Бургас за оказаното съдействие да се случи този проект, благодаря на скулптора Атанас Стоянов, че взе присърце идеята и създаде своята творба като символ на сблъсъка меод живота и смъртта, знак за почит към саможертвата на българските полицаи. Зная, че няма думи, с които да се заличи болката в душите на близките на двамата ни колеги. Не е в човешката власт да променим хода на живота, но в нашите възможности е да запазим най-светъл спомен за достойните хора – Атанас Градев и Йордан Илиев ще останат завинаги едни от нас“, заяви министър Калин Стоянов.