„Издигаме кандидат-кметове в големите общини в област Бургас, като отправяме поглед и към останаталите. Залагаме на принципни хора, които държат на думата си”, заяви Манол Тодоров от „Български възход”. Днес той представи кандидатите за кметове на партията в 5 общини в областта на местните избори през октомври.

В Бургас това е Стоян Грозев, Поморие - Ангелина Мерджанова, Созопол - Йосиф Спиридонов, Приморско - Ваня Андонова и Средец - Гошо Атанасов. Всички те ще са и водачи на листите с кандидати за общински съветници, с изключение на Приморско, където все още не е взето окончателно решение. Кои ще са лицата в самите листи и каква ще е тяхната подредба, засега се уточнява.

„В аванс мога да ви кажа, че кандидати за нашата листа не липсват. Ще се учидите какви хора от какви формации ни търсят, тъй като припознават в нас шанс отново да бъдат общински съветници. Те приемат нашата листа като една от атрактивните в Бургас, тъй като със сигурност ще имаме минимум група в Общинския съвет”, каза Стоян Грозев.

Кой е кандидат-кметът на „Български възход” за Бургас?

Той не е ново лице, напротив – неговите каузи са познати на жителите на морския град. Една от тях е сързана с чистотата на атмосферния въздух. В момента той и колегата му Манол Тодоров са общински съветници в ОбС Бургас. Стоян Грозев има магистърска степен по специалност „Публична администрация”. Притежава сериозен професионален опит в сферата на туризма, жилищното и промишлено строителство в страната и извън нея. Има опит в сферата на газопреносни мрежи, ВЕИ – биогазови инсталации, газифициране на биомаса и когенерация. Консултант по различни проекти в сферата на туризма и промишленото строителство.

За какво ще работи?

„Гарантирам, че досега моята работа винаги се е ръководела от добруването на хората. Така ще бъде и в бъдеще. За мен няма значение откъде идват добрите идеи – русофили, русофоби, американофили или американофоби. За мен е важно тези идеи и правилните решения да работят за хората”, каза Стоян Грозев.

Той акцентира, че ще работи за въвеждане на избираеми районни кметове в община Бургас.

„Това е моя кауза от няколко години, още преди да бъда избран за общински съветник. Правихме много сериозно проучване и община Бурга отговаря на всички изисквания за въвеждане на районни кметове, като това може бъде направено само от кмета”, каза Грозев. Сред другите му приоритети е въвеждане на по-ниски допустими стойности на прагове за замърсяване на атмосферния въздух.

„Законът го позволява, отново е прерогатив на Общината. Може със санкция на Общинския съвет да се даде преддложение на Министерския съвет за намаляване на праговете в определени райони на общината, където има концетрация на по-голямо замърсяване. Ще работим в тази посочи”, посочи кандидат-кметът.

Сред целите на Стоян Грозев е и намаляване на административната тежест за хората и бизнеса.

„Дори като общински съветници, които не са в управляващото мнозинство през тези 3 години, нито участници в управлението на община Бургас, към нас се обръщаха множество граждани с различни казуси, които се жалват от спънки в администрацията относно документация и всичко останало. Това е голям проблем, за който се говори години наред, но не е решен. За мен администрацията на Общината трябва да създава максимално улеснение и добри условия за бизнеса, за да бъдем привлекателни и да привличаме инвестиции. И не трябва да създава нелоялна конкуренция относно частния бизнес, което се забелязва към този момент”, каза Грозев. Той ще държи и за въвеждане на няколко общински програми, част от които разработени от колегата му Манол Тодоров. Те са за правилно хранене при подрастващите , спорт за всяко бургаско дете и превенции от наркотични зависмости от най-ранна възраст.

Останалите кандидат-кметове също показаха, че са подготвени и представиха приоритетите, по които ще работят. Ето и повече за тях самите.

На снимка от ляво надясно: Йосиф Спиридонов, Ваня Андонова, Стоян Грозев, Ангелина Мерджанова и Гошо Атанасов

Ангелина Мерджанова – кандидат за кмет на Община Поморие

Aктивен гражданин, защитаващ обществено значими каузи, свързани с опазването на природните забележителности, и културно- историческото наследство на община Поморие, с подобряването на градската среда и условията за развитие на културен и поклоннически туризъм, както и организатор на множество културни и благотворителни събития.

Председател на Сдружение с нестопанска цел" Граждани за Поморие" , а също и председател на структурата на ПП " Български възход" за Община Паморие.

Йосиф Спиридонов – кандидат за кмет на Община Созопол

Притежава сериозен професионален опит в частния бизнес в сферата на туризма, строителството, транспорта, озеленяване и ландшафт.

През 2015 г.номиниран от Корейското правителство за Почетен Консул на Р.Корея в гр.Бургас с регион на действие Бургаска, Сливенска и Старозагорска области. По негова идея и инициатива е сключването на договор за побратимяване на Бургас с града на ”Хюндай“-Улсан. Организира най- различни корейски събития в Бургас, Созопол, Поморие и други черноморски градове. Роботи активно за привличане на Корейски инвестиции в окръга.

Председател на Фондация „Свети Кирик и Созопол“, Фондация „Созопол-любов и съдба“, НПО „Култура, медия и комуникация“.

Ваня Андонова – кандидат за кмет на Община Приморско

Магистър по икономика и мениджмънт на туризма. Общински съветник в Общински съвет Приморско, мандат 2019-2023г. Член на ПК Образование, култура, спорт, вероизповедание, здравеопазване и социална политика. Член на ПК по туризъм, търговия, рекламна дейност.

От 2018г. се занимава с активно с обществена дейност в сферата на туризма и социалните политики в община Приморско. Създател на Наредба за отпускане на стипендии на студенти от община Приморско.

Член на УС на „Асоциация за климатолечение и здравен туризъм.“ Бургас

С дългогодишен опит в сферата на търговията, производството и хотелиерство.

Гошо Атанасов – кандидат за кмет на Община Средец

Инж. Гошо Иванов Атанасов е завършил Технически университет Варна степен магистър специалност Електроенергетика

Работи като електро проектант в „ЕВН“ с 30 годишен стаж в Енергетиката. Член на "Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране" /КИИП/.

Общински съветник в Общински Съвет Средец мандат 2015-2019 година.