На 19-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Григор Паликаров, на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта „Кармен“ от Жорж Бизе. С емблематичната опера от Бизе бе закрито миналогодишното издание на „Опера на светилището“ 2022 г. А проф. д-р Паликаров е чест и желан гост-диригент на запомнящи се музикални събития на бургаска сцена. Той бе зад пулта на тържественото закриване на миналогодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ с концерта „Кирил Манолов и приятели“, дирижира и галаконцерта на лауреатите на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ /17-21 октомври 2022 г./, като беше и член на авторитетното жури.

„Кармен“ е третото заглавие от фестивала „Опера на светилището“ 2023, осъществяван успешно от Държавна опера – Бургас и Община Приморско. Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства. На 19-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде отново – както по време на миналогодишния спектакъл на "Кармен" в рамките на "Опера на светилището", в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия.

Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. Даниела Дякова бе възхитителна в ролята на Далила в първото заглавие от „Опера на светилището“ – „Самсон и Далила“ /5 август т. год./, във вълнуващ сценичен тандем с изключителния тенор Костадин Андреев, солист на Софийската опера и балет, който многократно е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова. В съботната вечер на 19 август той ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения Дон Хосе. Костадин Андреев се вписва блестящо в емоционалната дъга, породена от сценичното взаимодействие с образа на най‐прочутата циганка Карменсита. Именитият баритон Марян Йованоски, солист на Бургаската опера и Националната опера на Северна Македония, ще бъде матадорът Ескамилио, който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Марян Йованоски бе безапелационен в ролята на Набуко в едноименната опера по време на втората фестивална вечер в Бегликташ /12 август/. Очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти отново в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела – тя изгради запомнящ се образ и по време на миналогодишния спектакъл на „Кармен“ в рамките на фестивала „Опера на светилището“. Басът Диман Панчев ще бъде Цунига. Като Фраскита ще се представи сопраното Аглика Петрова-Елис /дебют/. Мецосопраното Ирина Доброволская ще бъде в ролята на Мерседес /дебют/, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, баритонът Йордан Христозов – Моралес. Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Постановките на Държавна опера – Бургас на тракийското светилище предоставят за трета година уникален шанс за съприкосновение с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите. Мястото под откритото небе на мистична Странджа е магично – осъществява се вълнуваща среща на послания от древността със съвременната интерпретация на вечната класическа музика. В подобни моменти Природата притихва и се вслушва в гласа на Изкуството. Представленията – сред естествения декор на мегалитното светилище, на специално изградена до каменния комплекс сцена, както и на самите каменни блокове, преминават сякаш под покровителството на древните траки, живели и извършвали своите мистични ритуали по тези земи, които са символично с целия огромен екип, реализиращ амбициозното начинание.

Билети за "Кармен": на касата на Операта, каса "Часовника" / работи от понеделник до неделя/, в Туристически информационен център - Приморско, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/opera-v-begliktash-045nmkb и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-trakiyskoto-svetilishche-beglik-tash-primorsko-528357/event.html.