Двойно са се увеличили случаите на бактериални инфекции у нас в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Имаме не само летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните заболявания по-често се дължат на точно тези бактериите. Топлото време подпомага развитието им. Имат отлична среда през лятото. Данните показват повишение на гастроентерити и ентероколити. Това са заболявания с горен или долен диспептичен синдром с гадене или диария. Те се се повишават до 30% всяка седмина. За миналата имаме 300 регистрирани случаи. Причинителите са бактерии - патогенни ешерихия коли, салмонели, по-рядко - шигелоза. Причинителите се предават със заразени, а салмонелите се съдържат и в някои меса, в мляко и яйца. Идва въпросът дали приемаме достатъчно термично обработени храни. При едно частично обработване могат да останат салмонели. Ако се съхраняват на стайна температура през лятото, много бързо се размножават и ще причинят тежък ентероколит", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Вирусните инфекции, които се срещат най-често у нас, са ротавирусни и норавирусни. Освен това имаме и ентеровируси, които причиняват стомашно-чревни заболявания. По-сериозните последици от тях са засягане на нервната система. Гостът поясни, че те се предават само от болен човек и обърна внимание на огромното значение на контакта с хора и личната хигиена.

По време на пандемията от Ковид-19 имаше спад на всички инфекциозни заболявания, но сега те са се върнали. Христова е категорична, че сапунът и топлата водата не могат да бъдат заменени от нищо друго.