Един от най-красивите квартални храмове несъмнено се намира в бургаския ж.к. „Изгрев”. Това е църквата „Свети Атанасий”, която в последните 15 години разцъфтява с всяко следващо лято. След разширяването й благодарение на усилията на отец Павлин и с помощта на миряните, през топлите месеци по нея работят Ева Димитрова и Венелин Фотев. От Бургасинфо вече сме ви срещали с тях - те са зографи и майстори-витражисти, чието изкуство помага на молещите се да се чувстват по-близо до Бог. Вече десето лято двамата изписват стените на църквата с основни библейски сцени, като в момента довършват последната - Успение Богородично.



Тяхно дело са и витражите в храма, като тази седмица поставиха най-важните, с които цялостната визия на купола е завършена.

-Ще ни споделите ли каква е концепцията на витражите в купола, който лично вие двамата изографисахте и позлатихте?

-Идеята на отец Павлин беше витражите да затворят сакралното пространство и рисунките от стенописите да преминават в купола, като изолират околните сгради. Така миряните получават уединение и се чувстват по-близо до Бог.

Както и светите апостоли, прозорците тук са 12. На тях са изобразени кръстове и венци с редуващи се рози и кремове. Розата символизира Света Богородица неувяхващ цвят, а кремът е цветето, което свети архангел Гавраил поднася на светата майка на Благовещение. Това е един вид завършек на декоративната система на храма.

-Как се създава един витраж и каква техника използвате?

-Процесът е бавен и труден, но ние сме свикнали и работим доста бързо. Разбира се има технологично време. Първо създаваме проект, който е наша авторска идея, а след това шаблони от картон. В този случай използвахме техника „Тифани”, която представлява сглобяване на цветни парчета стъкло. Всяко от тях се увива с медна лента, след което всички се нареждат едно до друго като пъзел и се запояват с калаено-оловен припой. Патинираме ги, за да се постигне ефект на старинна мед, която придава завършеност. Така се получава едно пано. Стъклата са наистина много красиви, старали сме се да има разнообразие.



-Колко време отнема?

-Зависи от сложността. Тези витражи са много - 12 големи прозореца от по 4 части или общо 48 панела с множество детайли. Правихме ги около 6 месеца. Всичко е по наш проект – замисълът, идеята и символиката са съобразени с декоративната система на храма. Златото и синьото на кръстовете кореспондира с цветовете на купола.

-Защо витражите са толкова важни за един храм?

-Изписването и създаването на витражи е един вид почит към Бога. Така не само засвидетелстваме своето уважение, но и създаване онази специална атмосфера, в която искаме да се чувстваме по-близо до него. Отец Павлин, който е моторът на преобразяването на храм „Свети Атанасий” много държеше тези големи прозорци да бъдат красиво направени, за да изолират от външния свят и храмът да стане затворена система, в която като влезеш да се откъснеш от външния свят, да се помолиш в тишина, спокойствие и красота. Много е интересно, защото когато има слънце, витражите се отразяват и подът оживява.

-Работите тук вече 10 години, в които сте създали толкова красиви стенописи. Какво е за Вас този храм?

- Чувстваме го като втори дом. Когато влезем в него, дишаме някак си по-леко. Чувстваме умиротворение и вдъхновение. Имаме много радостни спомени през годините, а със служещите в храма вече сме като едно семейство. Срещаме от тях подкрепа и любов и им отвръщаме със същото. Искрено благодарим на отец Павлин за неговото доверие.

снимки: Бургасинфо и личен архив