Има недостиг на педиатри в страната. Това сочат данните на Българския лекарски съюз. Общо 948 са специалистите по детски болести в цяла България, показва справката на съсловната организация, представена от БТВ.

Най-много специалисти има в големите градове - София, Пловдив и Варна.

Най-малко лекари със специалност "детски болести" има в област Разград - само 18, толкова са и в Смолянска област. С един повече - 19, са в Ямбол, а във Враца - броят на педиатрите е 33.

Именно детското отделение във Враца в момента се нуждае от спасяване. Пред медията един от специалистите обяви, че натрупаният невзет платен отпуск за четиримата лекари в детското отделение е близо 800 дни. Извънредният му труд пък възлиза на стотици часове.

Педиатрите в страната възприемат идеята за командироване на специалисти с негодувание.

„Когато виждат , че едно отделение като това във врачанската болница в годините е оставено на произвола на съдбата и сега трябва да се търсят аварийни решения, всеки от нашите колеги си задава въпроса. Ами това можеше ли да бъде предотвратено?!“, казва д-р Благомир Здравков – директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

В детската болница в София например вече специализират 27 млади лекари. Колко от тях ще изберат да практикуват по родните си места - не е ясно.