Слънчака се превърна в истински Вавилон. В момента там има гости от 57 националности, каза за „Телеграф“ Румен Драганов, шеф на Института за анализи и прогнози в туризма.

Руснаците също се върнаха на морето независимо от войната. Пристигат със самолети през Дубай, Белград и Турция. Идват да се пекат по скъпите комплекси край Созопол на плажа на къмпинг „Златна Рибка“. В бургаския МОЛ е пълно с руснаци, които изкупуват всичко, което им е възможно.

Въпреки че в Царево много от апартаментите в комплексите са продадени, това лято част от руснаците се връщат да летуват и на басейните издигат руското знаме до българското, разказаха очевидци.

За връщането на руснаците, които са любимият турист на хотелиери и ресторантьори, защото харчат с размах, потвърди Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Повечето от тях имат тук имоти и много от тях се връщат, каза той. Британците в Слънчев бряг също си слагат знамето до праните гащи по балконите, с чувство за хумор описа ситуацията той. В момента на Слънчака е вавилонско стълпотворение.

До края на последния уикенд са нощували 550 хил. души, цитира актуална статистика по регистрацията Драганов. Гостите на морето са от 57 националности, от целия ЕС, но и от трети страни. Тази година изненадата на морето са гости от Испания и Португалия, туристи, които обичайно пътуват до Велико Търново и Габрово.

Към страните от ЕС трябва да се прибавят туристи от Турция, Северна Африка, Близкия изток, Израел, Великобритания.

Различни са и профилите на летуващите, разказа увлекателно Драганов. От Близкия изток идват цели фамилии на олинклузив, защото така различните поколения намират всичко, което им харесва в общите тави.

Обичайно главата на семейството се интересува от забавления в игрални зали, но останалите ходят на плаж или се отдават със страст на всички СПА услуги по морето. Към СПА изкушенията на България имат особена слабост израелците, а някои от тях пълнят балнеосанаториумите в Девин.

Британците са най-благодарните ни туристи, според Драганов. Те идват най-рано, когато ние сме с якета, а те вече плуват в морето, но напускат последни чак през октомври. За тях тук е истински рай, защото халба бира в момента струва 2,70 лв., което е просто един паунд.

Те са родени пътешественици и си наемат самостоятелни апартаменти, не са любители на олинклузива, а чеверметата и скъпите стекове са основно предназначени за тях. Британците мразят таратор и ориз, но за сметка на това харесват всичко останало от българската кухня, повдигна завесата на различните вкусове Драганов. Той допълни, че на Слънчев бряг дори се е запознал с туристка от Ирак.

До кря на август местата са заети и в Несебър, Равда, Свети Влас и Поморие. Почиващите са от Румъния, Полша и Чехия. "Има и доста българи, които трайно са се установили да живеят и работят в Западна Европа.

Те идват на почивка през лятото в Слънчев бряг и са немалка част от почиващите през последните няколко години", обясни зам.-шефът на БХРА Веселин Налбантов. С румънци беше пълно в Ботаническата градина в Балчик, като опашката с коли пред входа стигаше 200 метра, разказаха жители на града.

На олинклузив идват и германци, и скандинавци, но броят е незначителен на фона на легловата база, твърдят хотелиери.

Поляци, чехи и унгарци са старите ни клиенти от времето на соца, които и в момента събират слънце в най-южните ни курорти Приморско, Китен, Ахтопол и Царево.

Те идват традиционно в този район от десетилетия и промяна в профила на почиващите няма. Созопол, който се слави като зона, окупирана от културтрегерите, пък привлича основно софиянци, а друго любимо място на столичани е курортът Лозенец.

Много шеф-готвачи се преместиха от Анталия в скъпите хотели в Обзор. В олинклузивите могат да се видят и опитат чудесии на турската кухня и сладкарство, но и на най-доброто от българската и средиземноморската.

Това е и едно от обясненията за присъствието на турски туристи по нашето Черноморие. По морето е пълно и с украинци, които идват с автобуси и големи коли всеки ден.

Те наемат основно апартаментите. Повечето от тях купуват деликатеси в супермаркетите и си правят частни партита. Всички запитани хотелиери и ресторантьори са единодушни, че българският турист е предпочитан с изключение на руснаците, които харчат много наедро.