Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Това стана възможно след като на 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж взели решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На следващия ден двама българи - на 23 г. и на 38 г., бяха трансплантирани с бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“. Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на донора и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Доктор Костадин Чифлигаров, който е координатор по донорство в пловдивската болница, се е борил за живота на 43-годишния мъж още от постъпването му в болницата. Той е и лекарят, който е разговарял с близките, за разрешението да дарят органите му.

„Това е един много тежък емоционален момент както за роднините, така и за нас. Все пак всеки от нас е баща, родител, ние също преживяваме тежко подобни ситуации. Хората ми се струва, че го бяха обмислили”, каза д-р Чифлигаров.