Децата и екипът на ЧНУ „Селестен Френе“ отправят покана-апел към бургазлии: "Елате да ни подкрепите в желанието да направим добро! Задайте ни въпроси, помогнете ни да преодолеем сценичната треска, да затвърдим вярата във възможностите си и да се адаптираме в различни ситуации!“

Бургаските деца ще подредят изложба, посветена на човешките ценности, на 11.08.2023 – петък, от 17:30 часа, във фоайето на Културен дом НХК. Уважение, откритост, творчество, адаптивност и сътрудничество са добродетелите, които децата материализират в своите проекти. Организаторите са подготвили и редица интересни предизвикателства, с които малките и по-големи гости на събитието могат да проверят собствените си умения за адаптация, да открият твореца в себе си, както и готовността си за сътрудничество и откритост. Изложба с акцент добродетели, подготвена от толкова малки деца (6 – 10 г.), се провежда за първи път в Бургас.

Посетителите ще могат да се насладят на арт инсталации, макети и проекти, изработени с усърдие и любов. Събитието е част от Лятна академия “Френе” 2023, в рамките на която деца на възраст от 6 до 10 години се обучават по метода на проектно-базираното обучение - преживяване на академичните знания през спектъра на емоции, сетивност, практическа дейност и развиване на критично мислене (вземане на обмислени решения и разумни преценки).

Творбите на децата показват на практика как ценностите и добродетелите намират своето отражение в математиката, българския език, природните науки и изкуството. Всичко, изработено от учениците, е резултат от личния им труд и вдъхновение, чрез нестандартни подходи, провокиращи въображението им. Рисуване и работа с глина със затворени очи, физически предизвикателства с цел изграждане на адаптивност, театър на сенките и ролеви игри са само част от дейностите, заложени в творбите на малките таланти.

„Вярваме, че изложбата ще бъде интересна за вашите деца и за детето във вас самите. Вярваме, че можем да създадем приятелства в среща-разговор по акцентираните ценности и добродетели. Подготвили сме ви и изненади, с които да предизвикате себе си. Очакваме ви!“, казват организаторите.