На първо четене в ресорната комисия приеха и законопроекта на "Възраждане", според който за нанасяне на лека телесна повреда наказанието ще е минимум 3 месеца затвор. Предложението беше гласувано с 16 гласа "за". Трима членове на комисията бяха против.

Депутатите приеха и случаите на насилие в интимна връзка да се приравняват към тези в брачно партньорство и съжителство без брак. "За" гласуваха 12 души, "против" - 0, а шестима народни представители се въздържаха от правото си на глас.

Законопроектът, който предложиха ГЕРБ и ДПС, бъдещото му прилагане обаче предизвика разгорещен дебат. Тепърва магистратите ще трябва да уеднаквяват решенията си в случаи на средна или лека телесна повреда. И въпреки очакванията, че определението за интимна връзка, заложено в друг ключов законопроект, ще предизвика повече спорове, това така и не стана. Депутатите приеха промените в Закона за домашно насилие, но без никаква яснота какви партньори в крайна сметка влизат в това определение.

"Осъзнаваме, че нито една законодателна мярка не е достатъчна. Нужни са комплексни мерки, за да се преустанови това насилие. Надявам се да постигнем съгласие как да променяме Наказателния кодекс, така че да не е кръпка срещу кръпка, а да изработим систематичен подход", каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"Когато в закона не е предвиден минимум за съответното наказание, то се заменя с пробация. Считаме, че ако търсим линия за по-сурово наказание на определено престъпление, не е достатъчно да премахнем възможността съдът да налага пробация и да оставим то да се наказва без предвиден в закона минимум", посочи Цвета Рангелова от "Възраждане".

"Случаят с подстригването на косата и макетното ножче, които не убиват, но нанасят много тежки физически и психически следи, които това момиче ще вижда до живот в огледалото", коментира омбудсманът Диана Ковачева.

"Надявам се да спрем с истериите за "джендър идеология" и да видим реалния проблем. Важно е да има прецизиране на санкциите по отношение на различните видове телесни повреди", заяви правосъдният министър Атанас Славов и посочи, че е важно "промените да не останат само на законодателно ниво".

"Днес се събираме да увеличим наказанието с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му", каза Хамид Хамид от ДПС.

"Една такава ситуация, ужасна, нелепа, граничеща със садизъм, сега може да ни обедини. Призовавам да работим по-експертно", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Ще наказваме с по-малко години непредумишленото убийство, отколкото леката и средната телесна повреда. За разлика от промените в Наказателния кодекс, тези в Закона за домашното насилие минаха почти без дебат. И отново не стана ясно какво точно е интимна връзка", допълни Гроздан Караджов от ИТН.

В понеделник депутатите ще гласуват на първо четене предложението интимните партньори да имат право на защита в случаите на домашно насилие.