Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди взета първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, обвинени в изнудване.

Димитър К., Злати З., и двамата от град Дългопол, и Станимир Х. от град Бургас са привлечени в качеството на обвиняеми.

Според държавното обвинение на 17 юли около 21,15 часа на паркинг в кв. Ветрен, град Бургас в съучастие като извършители с цел да набавят за себе си имотна облага, принудили чрез заплахи и сила – нанасяне на удари по лицето и тялото на Христо А. от град Провадия и Венцислав В от ссело Блъсково, община Провадия да извършат нещо противно на волята си – Христо А. да им предаде паричната сума от 2000 евро и 1000 лева, златни накити и часовник, а Венцислав В. да предаде паричната сума от 3000 евро, като с тези действия причинили на двамата пострадали имотни вреди. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда на потърпевшите и е извършено от две или повече лица.

Въззивната инстанция е намерила жалбите на обвиняемите срещу определението на Окръжен съд – Бургас за неоснователни.

Тримата мъже са подведени под наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от две до десет години и глоба от 4000 до 6000лв., както и възможност за постановяване на конфискация до ½ от имуществото.

Според апелативните съдии обоснованото предположение за авторството на престъплението и съществуващата реалната опасност обвиняемите да се укрият или извършат престъпление са налице.

Вземането на най-тежката мярка за неотклонениe спрямо Димитър К., Злати З. и Станимир Х. е единственият предвиден в закона способ да се обезпечи изцяло постигането на целите предвидени в чл. 57 от НПК, поради което съдът оставя без уважение жалбите с искане за по-лека мярка за процесуална принуда - домашен арест или парична гаранция.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.