С възпоменателна церемония, запалени свещи и поднасянето на венци и цветя бе почетена паметта на петимата израелски граждани и българския шофьор Мустафа Кьосов, загинали при атентата на бургаското летище. Днес се навършват 11 години от терористичния акт, извършен на 18 юли 2012 г. На церемонията днес присъстват и президентът Румен Радев, областният управител Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, депутати, общественици, близки на загиналите хора.

"Тук на това място, точно преди 11 години се случи нещо ужасно. Цял Бургас беше скован от страх, шок и ужас от варварския терористичен акт. Тук, на този ден, с голяма позитивна енергия, дошли от Израел да прекарат своята ваканция, загинаха пет невинни жертви. Загина един български водач на автобус, който си изпълняваше стриктно служебните ангажименти и осигуряваше прехрана на своето семейство. Кому беше нужно това варварство, какво се постигна с това? Нищо. Бургас ще продължава да пази този мемориал, да се грижи за него, да пази в паметта си имената на невинни жертви. Бургас приятелски и гостоприемно продължава да посреща все по-увеличаващия се брой израелски туристи и градът ни да става все по-популярен в Израел. Това е смисълът – злото, омразата и терорът винаги ще бъдат побеждавани с любов, приятелство, усмивка.", каза кметът Димитър Николов.

"Изминаха 11 години от атентата в Сарафово. Но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на летището, в която загина и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката от загубата на най-близките хора. Затова като български президент, искам да се обърна към вас – семействата и близките на загиналите, да ви уверя, че те няма да бъдат забравени, защото несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикват у нас мъка и гняв. Но и ще бъдат предупреждение, че злото съществува и че ние трябва да се изправим срещу него всички, заедно, с общи усилия. Така, както в първите минути на атентата реагира управата на Бургас по възможно най-добрия начин, така, както българската държава направи всичко възможно да спаси живота на ранените и да разкрие извършителите, така, както България и Израел ще продължат да стоят заедно в борба с това явление – съвременния тероризъм. Днешното събитие ни дава повод да заявим още веднъж, че България и Израел са свързани с дълбоки исторически и приятелски връзки.", заяви президентът Румен Радев.

Засилена охрана, полиция и специален пропускателен режим имаше днес на бургаското летище.

Припомняме, че след 8 години разследване и съдебно производство през 2020 година за атентата на бургаското летище 2 доживотни присъди без право на замята и общо над 100 млн. лв. обезщетения за близките на загиналите присъди българския съд за съучастниците и помагачите на атентатора Милиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан.

.