Тази вечер малки и големи в Бургас искат да са полицаи, след като дойдоха да видят атрактивните демонстрации, които се провеждат в момента на алеята от Гъбката до Културен център „Морско казино“ МВР-Бургас. Така ОДМВР-Бургас отбелязва 144 години от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионален празник на служителите, който е на 5 юли.

„Идеята е да покажем на хората, особено на подрастващите, с какво разполага полицията. Интересът е много голям. Малките идват, снимат се, големите – също. Това е един начин да сближим нашата професия с хората, да покажем друг облик на полицията пред обществото.“, када директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Бургазлии и гости на града имат възможност да се запознаят с техника, въоръжение и способностите на служителите от „Охранителна полиция и КАТ”, „Гранична полиция”, „Жандармерия”, „Пожарна безопасност и защита на населението”, сектор „Специализирани полицейски сили” към ОДМВР – Бургас, сектор „Специални тактически действия” към ОДМВР – Бургас и спец-екип от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

В програмата са включени демонстрации на намиране на наркотици, дрегерите за употреба на алкохол и наркотици, на мобилната тринога за скоростен режим и на състезателите от Централния полицейски карате и джу джицу клуб – Бургас. Интересен акцент са алкоочилата, които виртуално пресъздават въздействието на алкохола върху човек.

Част от демонстрациите в неделя е и новата кампания на Община Бургас – „FIXирай скоростта“, която е насочена към правилното управление от страна на подрастващите на електрически градски превозни средства, като ел. велосипеди, тротинетки и различни скутери.

Демонстрациите се организират със съдействието на Община – Бургас, БНР – Бургас, БЧК – Бургас, Асоциация „Деметра” за подпомагане на жертвите на домашно и сексуално насилие, Центъра по превенция на насилието и престъпността и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Бургас.