Нивото на козметиците в България е паднало драстично, алармират от бранша. Независимо дали са с по-дълъг стаж или не, козметиците нямат необходимото ниво знания, които трябва да покриват. Собствениците на салони за красота обаче, се принуждават да взимат тези кадри, тъй като в противен случай трябва да затворят.

Текучеството на тези кадри е безумно, каза Светла Димитрова, майстор козметик и ароматерапевт с 30-годишен стаж.


“Другият проблем е, че дори и да попаднат на добри работодатели, те не се задържат достатъчно дълго, за да усвоят добре занаята. Работят по няколко месеца, до година и сменят едното работно място с друго. Без да имат необходимите знания, те претендират за високи заплати, като в крайна сметка салоните вдигат цените, за да могат да им ги плащат, а пък качеството на обслужване е на много ниско ниво. Това съответно води и до отлив на клиенти”, обясни Димитрова.


“Много салони пък търсят самообучаващ се персонал или правят собствени обучения, а това не е редно тъй като става въпрос за много отговорна професия, трябва задължително да се мине и през практика и през теория”.


“Ученикът не е там за да му дадеш инструментите и да му пуснеш парата, има специфични неща, които той трябва да научи и той няма как да ги усвои за два месеца. Първо трябва да се изградят базови нива, след което тепърва да започнеш да надграждаш. Преди 30 години например, за да станеш завършен козметик, първо се минаваше на ниво калфа, след това чирак и след това майстор”, допълни тя.


“Към този момент има няколко места от където можеш излезеш готов кадър, но те са много малко, едно от тях е "Асоциацията на козметиците"”.


“Общините пък предлагат курсове за безработни, които също бълват страшно много не добре подготвени кадри. Записват се 5 - 10 човека, кой завършил кой не, но излизат с дипломи. Така започва едно лутане сред клиентите, които се чудят как да се ориентират.”

В момента курсовете за козметици бълват страшно много кадри, които смятат, че след като ги завършат могат да стартират собствен бизнес веднага. Това обаче, не е толкова лесно, казва козметикът.


“Нямаш стаж, нямаш човек, който да застане зад теб, няма кой да те напъти и да те вкара в някакви професионални навици. Дори и най-елементарните неща, как да си направиш график, какво да ти е поведението пред клиентите.
Източник: Фрогнюз