Извинявам се, моля за домашен арест или гаранция, заяви в съда в Бургас Сейхан Ахмед на 45 години от град Маджарово, област Хасково, който е обвинен като водач на тира със 71 мигранти, който бе задържан в морския град в полунощ в петък срещу събота.

Прокуратурата поиска да се наложи мярка за неотклонение задържане под стража. „Става въпрос за тежко умишлено престъпление, следва да се отбележи, че съществува опасност да извърши друго, тъй като настоящото е извършено в условията на изпитателен срок. Видно от материалите по делото, той интензивно пътува извън пределите на страната.“, посочи държавното обвинение. Прокуратурата подчерта, че мигрантите са превозвани в неподходящи условия, тирът се е движил с несъобразена скорост, а водачът след употребата на наркотици.

Адвокат Кацарски пък заяви, че не се лдва да се взема най-тежката мярка, защото шофьорът има постоянен адрес и може да се направи извод, че няма да се укрие. „А фактът, че е напускал многократно страната може да се обясни с това, че родителите му живеят в чужбина. Най-адекватната мярка към момента е домашен арест. Той е женен, има две деца, малкото му дете е на 8 години и днес му е извършена операция в Пловдив“, каза адвокатът.

От защитата настояха, че не можело да се установи, че това е лицето, което е управлявало камиона. Мигрантите не разпознавали обвиняемия като лицето, което ги е качило в тира. Намерен е договор за наем на камиона, но това не доказвало, че той е карал превозното средство. Нямало пречка и мярката му за неотклонение да бъде „парична гаранция“, родителите му щели да я платят.

„Шофьорът нищо не казва. Отказва да дава обяснения. Наел камиона за прекарване на дървени плоскости, които са били сушени и са били много скъпи. Взел тира за 1000 лева под наем за ден и половина.“, каза пред журналисти адвокат Красимир Кацарски.

В кулоарите на съда стана ясно, че дървеният материал щял да бъде използван за сауни. Преди това шофьорът е осъждан за шофиране след употреба на наркотици. За това има условна присъда, като в момента тече изпитателния срок. Жена му е учителка, има две деца, родителите му живеели в Турция.

Припомняме, че 71 мигранти, самоопределили се, като афганистанци, както и трафикиращия ги 45-годишен криминално проявен българин, са задържани около полунощ на 24.06.т.г. от служители на ОДМВР -Бургас. Водачът на ТИР-а, пътуващ по пътя Созопол - Бургас не се съобразил с полицейските разпореждания за спиране на КПП Пода и продължил да се движи по бул. "Тодор Александров". В района до бензиностанция “Лукойл” на бул. “Тодор Александров” товарният автомобил е спрян и водачът му е задържан.

Бърз преглед на данните на мигрантите, возени в камиона, показва, че повечето от тях са заявили, че са родени на 1 януари. Масово се оказва, че те са астрални близнаци, каквато практика отдавна съществува.