Близо 900 културно-исторически ценности, сред които златни, сребърни и бронзови монети, шест кизикени- първите монети сечени в човешката цивилизация, оловни императорски печати и още десетки културно-исторически ценности, предаде днес Агенция Митници на Регионалния исторически музей в Бургас.

Съкровищата са били спасени от властите при опит да бъдат пренесени нелегално от Турция през границата на страната ни в Западна Европа. Контрабандата е спряна на ГКПП Капитан Андреево, съобщи зам.-директорът на Териториалната митническа дирекция в Бургас Красимир Фучеджиев.

Част от предметите са били укрити в кутии от цигари, скрити в джобовете и личния багаж на турски шофьори, други – в тайници на товарни автомобили и са били намерени от митническите инспектори при щателни проверки.

Общата стойност на съкровищата е 250 000 лева.

В момента в ход е сформирането на специализирана комисия, която ще идентифицира и датира всички културно-исторически ценности. След това те бъдат записани във фондовете на музея и представени пред публика.

Това са безкрайни съкровища. Нито един музей в България, включително и националния, не няма кизикети сред експонатите си. А ние вече имаме цели шест“, каза директорът на Регионалния исторически музей в Бургас д-р Милен Николов.