Около 40 часа кислород остава на изчезналата в Атлантическия океан туристическа подводница "Титан". Това съобщи говорителят на Бреговата охрана на САЩ Джейми Фредерик, цитиран от Sky News.

„Въз основа на първоначалните данни, остават 40-41 часа въздух“, каза той пред репортери.

Така, ако устройството не е повредено и все още функционира, кислородът в батискафа ще свърши в четвъртък, 22 юни.

Джейми Фредерик добави, че към момента издирвателните дейности не са дали резултат. Той обясни, че дори да открият плавателния съд във вторник, едва ли хората ще могат да бъдат спасени.

От неделя комбинираните усилия за издирване са покрили площ от 7600 квадратни мили. Множество цивилни кораби помагат в издирването, заедно с военноморските сили на САЩ, корабите на канадския флот и самолети.

„Доставянето на спасително оборудване на място е основен приоритет“, допълни Фредерик и посочи, че натам пътува декомпресионна камера за пътниците, ако усилията да бъдат изведени на повърхността са успешни.

Логистичното предизвикателство е огромно, останките на „Титаник“ се намират на около 400 мили югоизточно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд и около 900 мили източно от Кейп Код

"Titan" изчезна на 18 юни на път към изчезналия през 1912 година "Титаник".

Плавателният съд се управлява от американската компания „Оушън гейт експедишънс“. Разбра се, че контактът между кораба и подводницата е изгубен в понеделник- 9:45 часа сутринта. Това е станало 1 час и 45 минути след потапянето ѝ в неделя следобед, съобщи бреговата охрана на САЩ.

Участниците в екипажа са петима, като един го управлява със специален джойстик.

Част от хората на борда е Пол- Анри Наржоле. Той е бивш командир на флота във Франция и пилотира подводницата. Директор е на подводните изследвания за E/M Group и RMS Titanic, Inc, и се счита за водещ авторитет на мястото на корабокрушението и най-вероятно е отговарял за подводницата по време на гмуркането.

Също така се знае, че пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и синът му Сулеман са били на борда. Това се разбра от изявление на семейството им.

Британският бизнесмен Хамиш Хардинг, познат като летец и изследовател, също е един от петимата души на изгубения “Titan”. Преди това пътува до дъното на океана в Маринската падина – най-дълбокото място в земната кора, и в космоса с аерокосмическата компания на Джеф Бесос.

Всички роднини на петимата от екипажа се молят те да бъдат намерени, като се знае, че им остават около 40 часа кислород.