Хартиената трудова книжка ще бъде премахната. Това ще стане с промени в Кодекса на труда, които бяха приети от парламента на първо четене. Целта е да се създаде електронен регистър по заетостта, поддържан от НАП, в който да се вписват всички данни от трудовата книжа. Така трудовата книжка се заменя с понятието „единен електронен трудов запис“.

От ДПС обявиха, че подкрепят дигиталния преход и навлизането на му в трудовите правоотношения, но този законопроект щял да създаде проблеми. Севим Али от ДПС смята, че в предложения законопроект не става ясно защо се налага да има регистър на трудовите договори, а от друга на заетостта.

"Създаваме нов регистър с нови по същество още по-трудни ангажименти за изпълнение. Трябва да се положат усилия наличният работещ регистър на трудовите договори да се допълни, а не да се създава нов", каза Али. Георги Гьоков от БСП обърна внимание, че трудовата книжка е официален удостоверителен документ и тя трябва да съдържа ясна, точна и надеждна информация. "В нейния хартиен вариант вече не може да отговори на очакванията за надеждност", каза Гьоков.