Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на частната военна компания "Вагнер" при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм от правозащитният проект Gulagu.net. Той е на руска организация за защита на правата на човека. Нейният основател Владимир Осечкин е обявен за издирване от властите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Gulagu.net, арестуваният боец на "Вагнер" се казва Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, включително в Сирия и Украйна. Позивната на Горшенин е "Езекил", жетон А-1780.

"По-рано редица бивши бойци в ЧВК "Вагнер", интервюирани от екипа на Gulagu.net, казаха, че Евгений Пригожин е сформирал няколко бригади убийци с участието на специалните служби, чиито задачи включват пътуване до Европа и САЩ и извършване на терористични актове и политически убийства с цел сплашване и сплашване", пишат още от правозащитния проект.

Gulagu.net посочва още, че на 19 май Владимир и Камила Осечкини са подали жалба във френската полиция за смъртни заплахи от един от членовете на терористичната организация ЧВК Вагнер. Вечерта на 22 май в един от каналите на Z-Telegram се появила снимка с емблемите на терористичната организация ЧВК Вагнер на един от мостовете в Париж с изглед към Айфеловата кула

Пред "Сега" от пресцентъра на МВР заявиха, че са запознати с информацията за задържан боец на "Вагнер" у нас, но към момента не могат да дадат информация.

„Вагнер“ е създадена от бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, който беше част от първия конвой наемници, изпратени в Сирия през 2013 г. - много преди официалното включване на Москва в конфликта.

Групата е финансирана от приятел на президента Владимир Путин, Евгений Пригожин, според западни и руски медии.