Пътуващите до САЩ чужденци от 11 май вече няма да се налага да представят документ, че са ваксинирани срещу COVID-19, обяви официално Белият дом, предаде Ройтерс.

Тогава приключва извънредната ситуация в САЩ, която бе обявена заради пандемията от коронавируса. Отпадането на изискването за ваксинация ще важи както за пристигащите през летища, така и за тези, които влизат в САЩ през сухоземни гранични пунктове или по вода.

Задължителната ваксинация срещу COVID-19 бе една от малкото останали рестрикции от времето на пандемията. През юни миналата година правителството на Джо Байдън отмени изискването хората, пристигащи в САЩ със самолет, да представят отрицателен тест за коронавируса, но запази изискванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за ваксинация на повечето чуждестранни пътници. През февруари т. г. обаче Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отмяна на изискването за ваксинация.

Освен за пристигащи в страната чужденци, задължителна ваксинация вече няма да се изисква и от федералните служители в САЩ и работещи по договор с федералното правителство. Федералните служители са около 3,5 милиона души, които при отказ да се ваксинират срещу коронавируса биваха уволнявани или им се налагаха дисциплинарни наказания. Тези правила обаче не се прилагат вече повече от година след поредица съдебни решения. През март федерален апелативен съд потвърди решение, блокиращо прилагането на изискването за ваксиниране на служителите.

САЩ въведоха изискването за задължителна ваксинация, за да забавят разпространението на коронавируса. Белият дом съобщи, че от януари 2021 г. насам смъртните случаи от COVID-19 са намалели с 95%, а хоспитализациите - с близо 91%.

“Макар че ваксинацията остава един от най-важните инструменти за запазване на здравето и безопасността на служителите и за ефективността на работните места, сега се намираме в различна фаза, когато тези мерки вече не са необходими”, се казва в изявлението на Белия дом.

В началото на пандемията през март 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп наложи забрана за пътуване в страните, силно засегнати от коронавируса, сред които Китай и 26 европейски държави.

САЩ официално са страната с най-много починали от коронавируса - над един милион души. 270 милиона американци (от почти 332 милиона души население) са с поне една доза ваксина срещу COVID-19.