Министерството на финансите очаква забавяне на инфлационните процеси в България през следващите месеци. Това заяви заместник-министъра Методи Методиев на конференция, посветена на пътя на България към еврозоната. Именно високата инфлация бе обявена като основна пречка за отлагането на членството ни от 1 януари на 2024 г.

Според Методиев инфлацията у нас намалява заедно със спадовете при другите европейски държави, най-вече заради политиката на Европейската централна банка по увеличение на лихвите и намалените цени на енергоносителите.

Методиев изрази надежда, че необходимите законодателни промени по пътя към членството в еврозоната ще бъдат осъществени от новия парламент, където има ясно оформено евроатлантическо мнозинство.

От своя страна гуверньорът на БНБ Димитър Радев подчерта, че до края на годината банките ще бъдат готови в много голяма степен за промяна на валутата, въпреки че това няма да се случи от 1 януари 2024 г. България ще се присъедини към еврозоната с настоящия курс на лева към еврото, а периодът, в който и двете валути ще са официално платежно средство, е един месец от датата на членството ни в еврозоната, потвърдиха от финансовото министерство.