България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след предсрочния вот.

"Всички издигаха приоритети и цели, които очаквам да приложат и на практика. Щом ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, ще издам указ за свикването му възможно по-скоро. Трябва да спазя определени срокове и процедури по закон. Партиите да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването", допълни той. И подчерта, че първостепенната задача е приемането на бюджета и проектозаконите на ПВУ.

Радев се надява да бъде загърбена острата предизборна реторика. "Надявам се партиите да си вземат поуки от предишните наддавания. Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да търсят начини да съставят правителство, а отсега да търсят устойчива формула за съставяне на правителство. Трябва да се мисли реалистично. Надявам се и следващият парламент и правителство да се възползват от всичко направено от служебния кабинет. Сложното уравнение да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит трябва да бъде решено от партиите", заяви държавният глава.