Задържана за взрива в заведение в Санкт Петербург, при който загина военния кореспондент Владлен Татарски, е направила самопризнания. Кадри с думите на Дария Трепова бяха разпространени от руското министерство на вътрешните работи.

Тя признава, че е донесла статуетката, която се е взривила в кафенето.

Ето целият разговор, разпространен от руското МВР:

- Разбираш ли за какво си задържана?
- Бих казала, за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски.
- Какво направи?
- Занесох статуетката, която се взриви.
- Кой ти даде тази статуетка?
- (Въздъхва) Може ли по-късно да кажа...

Междувременно, броят на хората, ранени при бомбения взрив, който вчера уби виден руски военен блогър в руския град Санкт Петербург, е нараснал от 25 на 32.

Състоянието на 10 от пострадалите е сериозно, предава БТА.

Владлен Татарски беше убит в заведение в центъра на втория по големина руски град. Както изглежда, това е второ убийство на руска земя на фигура, тясно свързвана с войната в Украйна.

Руски медии и военни блогъри обявиха, че Татарски имал творческа вечер, по време на която жена от публиката му подарила кутия с негов бюст, който е експлодирал. Събитието било организирано от патриотична руска група, която призна, че е взела предохранителни мерки, които „очевидно са били недостатъчни“, предаде Асошиейтед прес.

На видеозапис свидетелка разказва, че жена, която се представила като Настя, задавала въпроси на Татарски по време на дискусията. Свидетелката Алиса Смотрова цитира Настя, която казала, че е изработила бюст на блогъра, но охраната не й позволила да го внесе и трябвало да го остави на вратата, защото можело в него да има бомба. След това Настя и Татарски се пошегували по този повод. После Настя отишла до вратата, взела подаръка си и го дала на Татарски.

Блогърът поставил подаръка на маса до себе си и тогава станала експлозията.

Свидетелката Смотрова описва как хората се разбягали панически, някои пострадали от изпочупени стъкла и били целите в кръв.

Руската агенция Интерфакс предаде, че жителка на Санкт Петербург – Даря Трьопова, е била арестувана по подозрение, че е замесена в избухването на бомбата. Интерфакс предаде също, че Трьопова вече е била задържана за участие в антивоенни митинги.

Видеозапис, публикуван в руски социални медии, показва заведението след експлозията. Масите и столовете са на парчета, с петна от кръв, а подът е покрит с натрошени стъкла.