Избирателната активност към обяд е 8,97 на сто, съобщи Централната избирателна комисия. Тя е едва с 0,01-процентни пункта по-висока, отколкото на предходните избори през октомври 2022 г. Най-висока е активността в Монтана - 14,07%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,16%.

От ЦИК съобщиха, че дефектиралите машини са общо 65, което означава, че в 65 секции в цялата страна се преминава само и единствено към гласуване с хартиени бюлетини. Заради промените в Изборния кодекс вече има възможност за смесено гласуване и бюлетината, която се разпечатва от машината, също трябва да се преброява ръчно.

"Тъй като постъпиха при нас множество сигнали, че върху бюлетини от машина не се поставя печат. Изискването на Изборния кодекс е върху всяка бюлетина, отпечатана от машината, да се поставя един печат, като нека това да се прави оттук нататък, а тези, които са пуснати в кутията без печат ще се отчитат като действителни, тъй като съгласно методическите указания на ЦИК машинните бюлетини са действителни", каза Росица Матева - зам.-председател и говорител на ЦИК.

Около 37 са жалбите и сигналите, които са постъпили в ЦИК. Следващите данни за избирателната активност ще бъдат обявени в 16:45 ч.

Източник БНТ

снимката е илюстративна