Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и професионалното ръководство на МВР проведе среща в ЦИК по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя.

На срещата са обсъдени множеството сигнали за вероятно поставени взривни устройства в училища, където са съсредоточени голяма част от изборните секции.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че съвместно с МВР ще бъдат положени всички усилия така, че изборният ден да протича спокойно, да няма прекъсване на гласуването, избирателите да бъдат спокойни и СИК-овете да могат безпроблемно да свършат своята работа.

Вътрешният министър Иван Демерджиев отново подчерта, че става дума за хибридни атаки.

"Особеност на тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха", заяви Демерджиев.

Той съобщи още, че от събота всички сгради, в които ще има СИК-ове, ще бъдат охранявани от МВР през цялата нощ, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват в неделя.

Работна група прие преработени правила за действия при заплаха със задействане на взривно устройство. Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност на тези случаи и преценяват какви действия да се направят, допълни Демерджиев.

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот на 2 април.

1 април е определен за ден за размисъл.

Източник БНТ