Осигуряване на нормални условия за безопасност на движението, подобряване на отводняването и обособяване на паркоместа – това са част от основните цели, които ще бъдат постигнати чрез започналата днес реконструкция и рехабилитация на улица „Искър“ в град Ахелой. В рамките на дейностите се предвижда възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката на улицата. Съществуващият тънък и амортизиран слой асфалт е в лошо състояние – с дупки, пукнатини и слягания. Настилката е ограничена двустранно с бетонови бордюри, които са преобладаващо счупени или с повредени ръбове. Всички те се нуждаят от подмяна, като ремонтът ще обхване участъка до пресечката с улица „Рила“. Проектното решение е разработено върху Плана за улична регулация на Община Поморие и в съответствие с действащите Нормативни документи – Наредба №РД-02-20-2 от 20.12.2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Изпълнението на проекта е обезпечено по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. със средства от Европейския съюз 85% и с национално финансиране 15%. Общата стойност е 283 151,94 без ДДС.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Ахелой Иван Георгиев днес посетиха обекта. Те разговаряха с работещия екип и с част от живущите на улица „Искър“. „Хубаво е, че отсечката ще бъде обновена, защото това ни е лицето и пътят към морето, трябва да стане красиво.“, споделиха местните хора. Очаква се всички дейности по проекта за „Рехабилитация и реконструкция на улица „Искър“ в град Ахелой да приключат до края на месец юни.

Продължава работата и в градския парк, където със средства от общинския бюджет също ще бъдат обособени безплатни паркоместа, площадно пространство, зелени площи, сцена, туристически информационен център и детски кът, с осигурено осветление и видеонаблюдение.