Служебното правителство ще предложи на новия парламент да бъдат приети законови промени, свързани с надценките на основни храни.

На 3 април ще бъде пуснат за обществено обсъждане закон за ограничаване на надценките на хранителните стоки. Идеята му е от всяка група стоки минимална надценка да бъде задължителна за един или най-много два артикула, каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов на форум от националната кампания "Да! На българската храна".

Става въпрос за един или два артикула от даден вид продукти, които търговците да бъдат задължени да продават с не повече от 10% оскъпяване, посочи министърът.

"Например, ако в магазина има 20 вида кашкавал, за един или два от тях търговецът ще трябва да гарантира минимална надценка, т.е. да има един или два артикула, които да са на поносима цена", обясни Стоянов.

Той увери, че продуктите с ограничение на надценката няма да са с по-ниско качество от останалите и ще отговарят на всички стандарти. "В закона ще бъде гарантирано, че те трябва да отговарят на качеството - не заместващи продукти, не с водно съдържание над еди-какво си", коментира Стоянов.