98% от личния състав на ГПУ-Малко Търново е преминал през обучение и борави с автомат „Калашников“. Това стана ясно днес при посещение на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Такива оръжия е имало и преди, но служителите не са били обучени да ги ползват, не е имало изградени оръжейни за съхранение.

Поехме ангажимент патрулите да имат дълго оръжие, преминаха обучение, създадени са необходимите оръжейни, предстои това оръжие да бъде оборудвано с прибори за нощно виждане и всичко останало, с което работата с него да бъде улеснена. От три седмици служителите патрулират с дълго оръжие. Поехме този ангажимент, за да има повече сигурност и по-сериозна огнева мощ. Със сигурност ще спре мигрантите повече, защото дава по-голяма сигурност на служителите и респектира тези, които се опитват нелегално да преминат в наша територия“, каза министърът.

Целта на посещението му в ГПУ-Малко Търново бе да се види готовността да се посрещне засиления мигрантски натиск по няколко линии. „Едната беше да установим дали е въведено вече използването на дългоцевно оръжие. Това е направено преди три седмици и патрулират нарядите с такова. Втората е да видим техническото обезпечение с автомобили, тъй като доставихме допълнително 35 такива от други ведомства и министерства – високопроходими, за нуждите на Гранична полиция. Доставили сме около 40 от МВР , целта е с тях, както и с ремонт на наличните, да можем успешно да се справим със задачите си до момента, в който получим финансиране за закупуване на нови, а това ще стане в началото на април“, каза той.