Ресурсите от питейна вода на планетата са под заплаха и опазването им трябва да е приоритет на човечеството в следващите години. Зад тази инициатива се обединиха в сряда участниците в първата по рода световна среща за последните близо 50 години, посветена на опазването на най-ценния жизнен ресурс на човечеството, предадоха световните агенции.

Международната среща, която се откри в сградата на ООН в НЮ Йорк, е първата от такъв мащаб от 1977 г., когато ситуацията около достъпа до питейна вода става критична за първи път.

Въпреки че е жизненоважна, прясната вода е на ниско ниво в международните преговори. До днес е проведена само една световна среща на върха по въпроса през 1977 г. в Мар дел Плата (Аржентина). Заради което и тридневната среща в Ню Йорк бе открита на 22 март, Световния ден на водата.

Конференцията на ООН за водата, безпрецедентна от близо половин век, ще събере около 6500 участници, включително сто министри и няколко десетки държавни и правителствени ръководители, призовани да излязат с конкретни ангажименти.

В доклад, публикуван по този повод, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш критикува моделите на потребление, които са в процес на “изтощаване, капка по капка, този източник на живот за човечеството”.

Общо 28 различни организации на ООН се грижат, всяка чрез своята призма, на въпроса за водата. Но това разреждане на отговорностите всъщност създава трудности при намирането на финансиране, което води до консенсус и съвместни действия за достъп до прясна вода, санитария на отпадъчните води, споделянето на речните ресурси между държавите или обмена на данни за подземните резерви, общи за няколко страни, припомнят международните наблюдатели.

Във видеообръщение към участниците, Папа Франциск призова за по-добро управление и опазване на водните ресурси на планетата. “Моля се за добър резултат от работата” на конференцията и “се надявам, че това важно събитие може да ускори инициативите в полза на онези, които страдат от липсата на вода, този основен ресурс”, заяви папата от Ватикана.