Сдружение „РОД Инт.“ изпрати сигнал до министрите на образованието и на вътрешните работи, както и до ДАНС за опасно пропагандно съдържание в учебник по предмет „Човекът и природата“ за 6-ти клас на издателство „Просвета“.

„Конкретното съдържание, което визираме, се намира на стр.155 от учебника в урок N 74 със заглавие “Грижа за растежа и развитието в училищната възраст“(страница 155 е премахната от електронно четимия вариант на учебника на сайта на издателството) и гласи следното:

„Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация“, пише в сигнала.
Там е посочено, че Задача N 3 в същия урок има следното съдържание:

„Дискутирайте различните видове сексуална ориентация…“

От сдружение „РОД инт.“ питат кой и на база каква учебна програма, одобрена от МОН е допуснал тези пропагандни идеологически псевдонаучни концепции за човешката сексуалност да бъдат внушавани на българските ученици.

Спазени ли са всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание, влизащо в употреба в българските образователни институции?