Фишинг атаки са основните заплахи, които дебнат в интернет. Сред най-разпространените са схеми от типа “сменен IBAN”, сочи анализ на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП със съдействието на КиберКлуб. Ежемесечната прогноза се определя на базата на реални киберпрестъпления и инциденти на национално и международно ниво.

Измамната схема позволява на киберпрестъпниците получават достъп до служебния Ви имейл най-често чрез фишинг съобщение, след което анализират водената комуникация с Вашите партньори с цел подмяна на IBAN-а, по който трябва да изпратите или получите поредния паричен превод. Това е възможно чрез придобиването на неоторизиран достъп до електронна пощенска кутия на една компания или на неин служител.

“На практика схемите не са нови. Става въпрос за 10-15 киберпрестъпления, които разследваме. Най-големи проблеми за нас, е например престъпленията тип "сменен IBAN", които се извършват от организирани групи в Северна Африка. За съжаление, всеки 3-4 дни имаме различна пострадала фирма. Фирмите са от различен калибър, губят по 20 000, 30 000, 50 000 евро. Лошото е, че веднъж годишно имаме фирма с по няколко милиона загуба", каза Владимир Димитров пред Българската национална телевизия.

“Ако вие не се пазите, ако не се оглеждате като пресичате или ядете боклуци от земята, вероятно ще влезете в спешно отделение. С интернет е същото и който не пази цифрова хигиена, страда. Това, което правим с ГДБОП, е, че се обръщаме към всички хора, които страдат или могат да помогнат, с призив да си разменяме информация и да си помагаме. И когато имаме нужда от някой, който да валидира, да се обръщаме към ГДБОП", коментира Ясен Танев.