Предстои реформа в системата за издаване на ТЕЛК-решения. От средата на месец май освидетелстването ще става електронно по документи и на случаен принцип. Това обявиха от министерството на здравеопазването. Системата ще е по подобие на разпределението на делата в съда. Пациентът няма да се явява на комисия, а лекарите, които издават решението, няма да знаят името му. Целта е да се избегнат корупционни практики. Освен това ще бъде съкратен срокът за издаване на решение на по-малко от 10 дни.

Вече е ограничено задължението пациента повторно да се явява при общопрактикуващия си лекар. Спестява се време и всичко става електронно. Това не отпада задължението пациента първоначално да отиде при общопрактикуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на документи.

С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

По думите й до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.