Кампанията „Спорт за всяко бургаско дете“ стартира с много игри, усмивки и настроение в двора на СУ "Кирил и Методий" днес. Нейни инициатори са ресторант Utopia Garden и ресторанти GOTi Family & Kitchen. Добрата им идея се ползва с подкрепата на Община Бургас и РУО Бургас.

Целта на инициативата е чрез лекторите Валерия Дочева, Цанко Цанков и Кирил Танев повече бургаски деца да се увлекат по спорта и да водят активен начин на живот. В рамките на два месеца кампанията стартира с третокласниците в няколко бургаски училища, като целта е от следващата учебна година тя да обхване всички учебни заведения в града.

„Спорт за всяко бургаско дете“ е подкрепена и от няколко бургаски спортни клуба.

На откриването днес присъстваха и кметът Димитър Николов и зам. кметът Йорданка Ананиева.

„ Община Бургас съдейства за това, като нашата роля е да осигуряваме площадки, зали, физкултурни салони. Това ни е приоритет. Благодарим на всички ръководители, учители, които ни съдействат и най-вече на знаковите лица от спорта, защото те дават личен пример“, каза кметът Николов.

„Това е инициатива, чрез която да накараме повече деца да бъдат активни, да видят, че спортът не винаги е задължително да води до високо спортно майсторство, а и в игрите можем да бъдем активни и да представим различни видове спорт под формата на забава, да изразходим калории и да помогнем на децата за тяхната физическа форма“, каза Кирил Танев, който е фитнес инструктор и специалист по диетично хранене.

„За мен най-важно е децата още от тази възраст да разберат, че спортът е важен, здраве, начин на живот, той трябва да бъде забавление за всяко едно от тях. В съвременния начин на живот е особено важно всяко едно дете да отделя време за физическа активност поне по един час на ден.“, каза и Цанко Цанков – шампион по плуване, който се превърна в един от символите на спорта в Бургас.