Държавата продължава войната срещу спекулата при цените на храните. Докато търсят нелоялни търговски практики и завишени цени, днес инспектори в София се натъкнаха на стоки с изтекъл срок на годност.

Кампанията за контролна дейност стартира на 15-и февруари. Вече повече от 20 дни на прицел на контролните органи - НАП, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите, са нелоялните търговци.

Равносметката: при над 500 проверки, в нарушения е хванат всеки втори търговец. За над 200 от тях има съмнения за нелоялни търговски практики. Ако те се потвърдят, санкциите са до 50 000 лв. или до 70 000 лв. - при повторно нарушение.

Само през изминалата седмица инспекторите са влезли в над 300 хранителни обекта, като в нарушение са хванати около 10% от тях.

„Днешната проверка по отношение на безопасност на храните показва наличие на около 20 пакетчета кренвирши с изтекъл срок на годност”, обясни зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Инспекторите проверяват още дали в рекламната брошура на търговеца е представяна подвеждаща информация за седмичните промоции. Както и различава ли се цената на щанда и на касата в обекта.

„Нашите проверки са насочени към по-големите търговски обекти, не защото са по-големи, а защото държат преобладаващия пазарен дял. Те са в състояние да изкривят целия пазар”, каза председателят на КЗП Стоил Алипиев.

Проверките, започнати от служебния кабинет, установиха вериги, в които надценката върху цената на производителя е цели 100%.

„Те поставят трайни промоции и намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори, че има резерв в намалението на цените на хранителните продукти”, смята премиерът Гълъб Донев.

Отговорът на една от големите вериги у нас не закъсня: „Цените скачат не по преценка на търговеца, а още по пътя от производителя до рафта”.

„Пример е транспортът, който е основен в нашия бизнес. Категорично няма надценки, цитирани по начина, по който бяха представени от правителството”, посочи Милена Драгийска - гл. изпълнителен директор на голяма хранителна верига.

От хранителната верига сравняват 21 продукта в основната потребителска кошница, които предлагат в магазините си у нас и в Германия. Равносметката: най-евтините яйца, кашкавал и прясно мляко, които се предлагат на българските потребители, са по-скъпи от тези за германските.

„Останалите 17, сред които и цялото пиле, което за килограм струва с над 3 лева по-евтино в България, отколкото в Германия, показват, че е по-коректно да сравняваме цялата потребителска кошница. В България тя е с над 30% по-евтина, от която и да било от западноевропейските страни”, заяви още Драгийска.