Стартираме мащабна обучителна кампания, изразяваща се в това, че разпечатахме протоколите, които секционните избирателни комисии ще попълват в изборната нощ. Част от протоколите ще бъдат раздадени на политическите сили, които излъчват членове на СИК, за да могат да си извършват вътрешни обучения. Освен това РИК отваря вратите си от 9 до 17 часа, като по всяко време за всички ръководители на СИК, които желаят да попълнят на място протокол и да получат инструкции за това. Това заяви председателят на Районната избирателна комисия в Бургас за предстоящите парламентарни избори Михаил Хаджиянев.

„Всеки, който се страхува, който не е виждал протокол или желае да види, защото има нови неща, е добре дошъл в РИК, където ще види как трябва да стане протоколът. Освен това на големите обучения, които са последната седмица, сме предвидили по един екземпляр на хартиените протоколи, за да могат хората да се упражнят.

Успоредно с това - ЦИК всеки момент ще пусне електронен вариант на протокола, така че човек да може да си го попълни на компютъра, за да провери дали правилно е нанесъл данните.

Членовете на СИК да положат усилия, да се запознаят с протоколите, да прочетат внимателно методическите указания, когато излязат, да присъстват на обученията, да дойдат в РИК, където ще получат допълнителни указания и отговори на въпросите си. При попълването на протоколите да го правят бавно, спокойно - първо черновата, после оригинала и да знаят, че петте или десетте минути, които ще спестят при попълването на протокола, може да се окажат три или четири часа в РИК, т.е. може да сбъркаш по такъв начин, че ще е нужно три или четири часа да изчакаш там. Никой няма сменка от това. Не бързайте вечерта, попълнете си данните и елате подготвени!“, призова Хаджиянев.