Недоволни граждани се събраха тази сутрин пред Паметника на Съветската армия. Те направиха жива верига и заявиха, че няма да позволят паметникът да бъде съборен или преместен.

След това протестиращите се отправиха към сградата на Столичната община. Там те скандираха "Оставка", "Не на войната, да на мира".

Хвърлиха и яйца и червена боя по сградата на общината.

На заседанието днес обсъждат въпроса дали паметникът да бъде преместен от центъра на София.

"Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е начин оскверняван. Паметникът е собственост на държавата. Общинският съвет не може по никакъв начин да се изказва по неговото премахване, преместване и демонтиране", заяви Иван Таков от БСП.

"Ако откаже да го премести, той трябва да намери стотици хиляди левове, за да го ремонтира. Той има и още една възможност - да го деактува като държавна собственост, да го предостави на общината и тогава с решение на Общинския съвет той може да бъде демонтиран", каза Марта Георгиева от "Демократична България".

"Периодично в годините този въпрос ту е повдиган, ту е заглъхвал. Поради едни или други интереси. Ние винаги сме били за това, но сме искали това да стане законно, за да бъде ефективно", заяви Антон Койчев от ГЕРБ-СДС.

Източник и снимка БНТ