Бургаската градска галерия „Петко Задгорски“ се превърна в магнит за ценителите на изкуството от всички възрасти. Вече няколко хиляди души минаха през залата, където са подредени шедьоврите на Владимир Димитров – Майстора. Засилен е интересът и от страна на преподаватели и ученици от гимназиите и средните училища в града.

Впечатляващата експозиция на най-самобитния ни художник, чиито платна са изключително разпознаваеми, бе официално открита от кмета на Бургас Димитър Николов. Изложбата показва 43 живописни творби и рисунки и ще гостува до 22 март.

„От откриването до днес почти не сме имали дни без група от ученици, а с тяхното присъствие тук всичко придобива още по-голяма значимост. Много сме щастливи от интереса и сме благодарни на преподавателите, които имат отношение към изкуството. Младежите са много активни. Вълнуват се от живота и творчеството на Майстора и задават въпроси, а те са най-хубавата част от срещата.”, споделят от екипа на галерията.

Гостите на изложбата се разхождат сред произведения от почти всички периоди на Майстора – рисунки, които той е създал по времето, когато е бил военен художник, великолепните пейзажи, в които се вижда прекрасната българска природа, и красотата на българката. Сред селектираните творби намират място два автопортрета от първия голям цикъл на художника с автопортрети.

В изложбата са селектирани произведения от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен.

„Аз свързвам при всяка идея човека с вселената, която трепти от радост и взема участие във всичко, което той прави. Каквато и идея да третирам, третирам вечния живот. Може и само цвете да рисувам, но да отразиш единството на вечния живот, на Вселената, това е.”

Владимир Димитров - Майстора