Най-авторитетното бизнес списание в света „Форбс“ отделя две страници в новия си брой за бизнес модела на хипермаркети „Жанет“. Собственикът на компанията Иван Дашев разказва как от малък семеен бизнес в Несебър „Жанет“ се превръща в регионален лидер и вече работи в различни населени места и общини.
„Създадохме и управляваме два хипермаркета, които са от ново поколение, без аналог в България. Концепцията ни „всичко под един покрив“ е различна, иновативна и успешна. Стараем се винаги да сме отлично заредени, с асортимент за всеки вкус и конкурентни цени. Развихме и мрежа от супермаркети, които също се отличават със собствен стил и добро обслужване“, казва Дашев пред българския екип на списанието.

На въпрос за най-големите предизвикателства пред които се е изправял като бизнесмен Дашев отговаря така: До преди Ковид мислихме, че сме се сблъскали с всички възможни предизвикателства в бранша. Имахме магазин за хранителни стоки в периоди на дефицити на основни стоки и суровини, по време на историческа хиперинфлация, фалити, режим на тока и т.н. През периода на пандемията трябваше да останем отворени във време на страх и ужас. Това беше изключително изпитание за нашия екип и съм им благодарен, че се справихме. В момента предизвикателство отново е инфлацията – тя се усеща при всички в сектора, не само в България. Опитваме се максимално да защитим нашите клиенти без да правим компромис с качеството на стоките и услугите, които предлагаме“.

Форбс“ се интересува как несебърският бранд „Жанет“ се справя с жестоката конкуренция в лицето на големите международни вериги. Благодарни сме, че работим в условия на тежка конкуренция в сектора с бързооборотни стоки. Това ни мотивира да сменим концепцията при търговията на едро и дребно. Разработихме уникалния модел на първия гранд маркет в Несебър и продължихме да се разрастваме. Мощните международни компании ни стимулираха да ставаме все по-взискателни към самите нас, към доставчиците и служителите ни. Добрата новина е, че това води до по-голямо разнообразие на стоки, изключително конкурентни цени и добро обслужване за нашите клиенти“, казва Иван Дашев. Той обяснява защо е инвестирал и в хипермаркет в Свиленград: „За да поддържаме толкова голям асортимент и конкурентни цени е необходимо да не намаляваме драстично темпото на работа. Разбрахме, че това ще е неизбежно ако не потърсим нови пазари. Затова инвестирахме в гранд маркет в Свиленград. Градът е на две граници – при нас пазаруват гръцки и турски туристи. Освен това Свиленград се развива добре, хората имат целогодишно работа и стандартът на живот се повишава“. Бизнесменът отбелязва, че заради все по-краткия летен сезон в Несебър са разработили концепция, която привлича клиенти от съседните общини целогодишно.

Иван Дашев е категоричен, че „Жанет“ ще продължи да се разраства и с екипа вече оглеждат възможностите за инвестиция в различни окръжни градове.

Златно правило в компанията е грижата за партньорствата с българските производители. Техните продукти се предлагат приоритетно в мрежата от магазини.