Конкурсът за послание, обявен от Областна администрация Бургас, приключи. В него участие взеха 47 участници с над 140 предложения. Авторитетно жури обсъди всички предложения и единодушно определи, че най-разпознаваемите думи, олицeтворяващи област Бургас, идват от стих на обичания бургаски автор Христо Фотев. Предложението „Не е измислица морето и щастието съществува“ е изпратено от 11-годишната ученичка Виктория Шопова от 5„А“ клас на ОУ „Константин Преславски“ - Бургас.

„Христо Фотев е един голям шанс да се вградят истински, искрени и дълбоко съкровени думи.“ – каза поетът Ваньо Вълчев, член на журито.

Посланието ще бъде гравирано в паметна мраморна плоча, изобразяваща картата на България, с място за всички 28 административни области в страната на Роженските поляни.

Въпреки ограничението посланието да е поне от седем думи, всеки участник в конкурса успя да синтезира емоцията си за Бургас и региона.

Журито отличи още няколко послания, които Областна администрация ще използва при изготвянето на материали за проекти и реклама. Това са:

„Морето целува брега в прегръдката на Странджа.“ – Красимира Радева Краева, на 54 години от гр. Бургас;

„Балкана целува морето. Кръстопът. Нестинарка събужда слънцето.“ – Анна Емилова Лазарова, на 45 години от гр. Гр. Оряхово, живее в Бургас от 19 години.

„Послушай поезията на Бургас и странджанската песен.“ – Виктория Петрова Шопова, на 11 години, ученичка в 5„А“ клас на ОУ „Константин Преславски“;

„Южен бряг, мистична Странджа – пристан към света.“ – Здравко Янакиев Василев, на 45 години от гр. Приморско.

Всички отличени в конкурса ще получат лично от областния управител грамота.

Областна администрация Бургас се присъедини към националната дарителска кампания „България заслужава!“, която е с кауза за изграждане на 111-метров пилон, на който да се извиси българското национално знаме. Кампанията е под патронажа на президента Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения на българи, обединявайки нацията в изграждането на безспорен притегателен център на родолюбието.

Роженските поляни - символ на българщината, са мястото, на което ще бъде монтиран най-високият пилон в Европейския съюз, а националният трибагреник ще се вижда от километри. Избраното послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Всички постъпили предложения за послание ще бъдат публикувани на интернет страницата на Областна администрация Бургас.