След големия успех на Симфоничния концерт в края на изминалата календарна година на сцената на Бургаската опера, под диригентската палка на Любомир Денев-син, солист – цигуларят Стоимен Пеев, двамата млади таланти отново гостуват в морския град. На 17 ноември, мин. год, прозвучаха "Нюанси" и „Happy Birthday” от проф. Александър Текелиев, „Медитация“ за цигулка и оркестър из операта „Таис“ от Жул Масне, „Циганка“ от Морис Равел, „Интродукция и Рондо капричиозо“ от Камий Сен-Санс и Сюита „Кармне“ от Жорж Бизе. Любомир Денев-син показа стабилност, класа и интелигентно сценично присъствие зад диригентския пулт. Солистът – цигуларят Стоимен Пеев, бе също впечатляващ – и като задълбоченост на интерпретацията, и като техническо майсторство, позволяващо му да изпълни едни от знаковите произведения от цигулковия репертоар с финес, лекота, прецизност и едновременно с това – със задълбоченост и артистизъм, сложните пасажи. Цигуларят бе убедителен и в нежната нюансираност на бавните темпа, и в предизвикателствата на двойния гриф, и при закачливите пицикати, и в напевното чувствено легато. Адмирации заслужиха и музикантите от оркестъра на Бургаската опера, които бяха в синхрон – както с диригентското и интерпретаторско майсторство, така и с посланията на произведенията.

На 9 март, четвъртък, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас предстои ново вълнуващо музикално събитие с прецизно подбрана програма, която ще се хареса както на ценителите, така и на широката публика. В четвъртък ще прозвучи "Дивертименто" от считания за класик на българската и световна музикална култура Панчо Владигеров. Произведението е построено на сюитен принцип с контрастни пиеси. Четири от тях са из театралнатата музика на композитора, а петата е аранжимент на негова клавирна пиеса/. Второто произведение от програмата е Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35 от Пьотр Илич Чайковски. Концертът за цигулка и оркестър на Чайковски и до днес е един от най-любимите на публиката. Той е и задължителна творба за изпълнение на Международния конкурс, носещ името на композитора, а най-добрите цигулари в света смятат за чест да изпълняват забележителното произведение. Концертът на 9 март ще завърши с „Половецки танци“ из операта „Княз Игор“ от Алекснадър Бородин. „Половецки танци“ са създадени през лятото на 1875 година, докато Бородин почива в Москва. Цялата опера „Княз Игор“ обаче така и не е завършена изцяло. Едва след смъртта на Бородин, по останалите от него ескизи, я дописва Александър Глазунов, а Римски-Корсаков оркестрира по-голямата част от клавира. Премиерата на „Княз Игор“ е на 23 октомври 1890 година в Петербургския „Мариински театър“ и буквално зашеметява публиката.

Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера на Симфоничния концерт в четвъртък е Ваня Златева, която миналата година бе удостоена с най-престижния приз на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“. В концертната програма взема участие и хоровият състав към Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова.

Билети за Симфоничния концерт на 9 март – на касата на Операта, каса "Часовника /работи и в събота/", в мрежите на Grabo -https://grabo.bg/burgas/simfonichniiat-kontzert-0kfgwwm

и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1336216/performance.html.

За диригента:

Диригентът и композитор Любомир Денев-син (роден през 1988) е първият носител на наградата за млад диригент на името на Стефан Линев, връчена от Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“ и фондация „Евро Атлантик Арт“ (2021). През същата година е един от 20-те избрани диригенти и полуфиналист на конкурс на Университета за изкуства в Берлин (Universität der Künste), където дирижира Berliner Symphoniker. През 2019 г. печели трета награда на диригентски конкурс в Лос Анжелис и първа награда на конкурса за ново произведение „7/8“ в София с „Балканска сюита“.

От 2010 г. Денев е главен диригент на Филхармония „Пионер“, с която изнася концерти на фестивали във Виена, Берлин, Будапеща, Ниш, Одрин, Солун, София, Пловдив, Варна. Денев гастролира в Китай и ОАЕ. През 2014 г. участва в създаването на Балкански младежки симфоничен оркестър. Концертира с Лиса Джерард, Светлин Русев, Сава Стоянов, Калуди Калудов, Мариана Цветкова. През 2012 г. Денев-син основава звукозаписната компания Four For Music заедно с Георги Стрезов, Георги Еленков и Борис Радилов. Към компанията създава и дирижира Sofia Session Orchestra в периода 2012 – 2019 г. Изпълнява и записва приложна музика с партитури на Алан Силвестри, Енио Мориконе, Хари и Рупърт Грегсън-Уилиямс, Браян Тайлър, Томас Бергерсен, Марио Григоров, Георги Стрезов, Пенка Кунева, както и музика към британския телевизионен сериал „Короната“ и игрите LEGO.

Гостува на повечето български оркестри, сред които Софийска филхармония, оркестрите към Националното радио, Нов симфоничен оркестър, Държавна опера Русе, оркестрите на Пазарджик, Враца, Видин и др.

Като композитор Денев-син е автор на концертна и филмова музика, оркестрации и аранжименти, изпълнявани от български и чужди оркестри: от Симфоничния оркестър на БНР, Кипърския симфоничен оркестър, оркестъра към Сорбоната в Париж, Sofia Session Orchestra за FPM Music UK, от американски изпълнители в Университета на Маями и по телевизия FOX. От 2020 г. оркестрира за London Musical Theatre Orchestra. Софийска филхармония изпълнява негова музика във Френската катедрала в Берлин 2019 г.

Любомир Денев-син е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където завършва през 2007 г. със специалност пиано при Иван Дреников. По-късно изучава оперно-симфонично дирижиране в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ при Пламен Джуров и Деян Павлов, изучава оркестрация при Александър Текелиев. През 2012 г. завършва с магистърска степен, а през 2017 г. защитава докторска степен с тема „Диригентски проблеми в звукозаписната сесия на симфоничния оркестър“. Обучава се още при изявени преподаватели и диригенти като Колин Метерс, д-р Скот Уис, Нийл Томсън, Мартин Акервал и Джин Уанг.

За солиста:

Стоимен Пеев, цигулка, е роден във Варна през 1988 г. Започва първите си уроци по цигулка на 11-годишна възраст. След година е приет в НУИ „Добри Христов“ във Варна в класа на Румяна Колева. Средното си образование завършва в класа на Антоанета Илиева. В този период печели награди от редица национални конкурси: „Светослав Обретенов“ – Провадия, „Недялка Симеонова“ – Хасково, „Добри Христов“ – Варна. Участва и като солист в прочутия концертен комплекс Wiener Konzerthaus във Виена.

Следва висше образование в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където е приет на първо място в класа на именитата цигуларка и педагог проф. Гинка Гичкова. В периода на следване печели награди от академични и международни конкурси, сред които са „Панчо Владигеров“ – Шумен, „Емил Камиларов“ – София. Участва активно в майсторските класове на професорите: Минчо Минчев, Кшищоф Веркшин, Ян Талих, Йозеф Рисин, Естер Хафнер, Стефан Камиларов. Представя се успешно в летните международни музикални академии „Holland music sessions“ – Берген и „ISA sommer academie“ – Семеринг.

От 2011 г. е концертмайстор в камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Солист е на редица оркестри в страната и чужбина. Като солист на ансамбъла реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Има множество записи в БНР и многократни излъчвания по БНТ.

От 2014 г. е и първи цигулар на квартет „София“ при Софийската филхармония.